codzienność

niedziela, 8 stycznia 2012

chlebek bananowy z persymoną


Ciasto mocno pachnące bananami o lekkim posmaku persymony, dzięki tym owocom jest bardzo wilgotne. Kromka takiego chlebka, obsypana cukrem pudrem w połączeniu z kawą jest idealnym sposobem na miłe spędzenie deszczowego niedzielnego popołudnia. Ten chlebek to dobry sposób na zużycie bardzo dojrzałych owoców. Przepis na chlebek bananowy z persymoną pochodzi stąd.

4 banany
1 persymona
200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli

Obrane banany i persymonę zmiksować, dodać mąkę, cukier, jako, sól, sodę i zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać schłodzone, rozpuszczone masło i wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułka tarta formy i piec w nagrzanym piekarniku w 180° C przez około 90 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

14 komentarzy:

  1. o muszę koniecznie wypróbować dodatku kaki w ciastach, bo bardzo wilgotne to te, które lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie dodawałam persymony do wypieków, na pewno wypróbuję Twój chlebek:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam persymonę. Chlebek zapowiada się bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie zdążyłam wypróbować poprzedniego przepisu na chlebek z kaki, a tu kolejny!
    A tak obiecałam sobie wytrwać przy diecie...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda znakomicie. Chętnie bym sie poczęstowała tak apetycznym kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaś, kaki doskonale się nadaje do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asieńka, piekłam juz z kaki wcześniej, teraz mogę potwierdzić, kaki sprawia, że ciasto jest wilgotne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Slyvvia, jeśli lubisz wilgotne ciasta, to też będzie Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Angie, przy takiej idealnej figurze jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, podam Ci jeszcze kawcię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. och też się przymierzam do tych chlebków bananowych:))) może w najbliższy weekend? :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, będzie bananowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze zastanawiałem się do czego wykorzystać kaki(samo mi nie smakuje) i może to jest dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kermeet, kaki w ciastach wypada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect