Ryba z sosem z granatów i musem selerowym to idealna propozycja na obiad lub kolację. Sos z granatów z dodatkiem papryczki chili oraz wina Marsala jest doskonałym dodatkiem do ryby, wspaniale podkreśla jej smak. Mus selerowy podany na warzywach jest ciekawym uzupełnieniem posiłku.
500 g filetu białej ryby
ziarenka z 1/2 granatu
1/4 szklanki soku z granatów
klarowane masło ghee
1/4 szklanki wina Marsala
1/2 papryczki chili
sól
cukier
pieprz
przyprawa warzywna
ziarenka z 1/2 granatu
1/4 szklanki soku z granatów
klarowane masło ghee
1/4 szklanki wina Marsala
1/2 papryczki chili
sól
cukier
pieprz
przyprawa warzywna
Rybę umyć, osuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną, a następnie ugotować na parze. Między czasie przygotować sos z granatów. Granat obrać i jego kulki przesmażyć na 2 łyżkach masła, dodać posiekaną drobno papryczkę chili, sok z granatów i wino, całość gotować, zredukują objętość o połowę. Następnie dodawać płatki chłodzonego masła, które zagęszczą nam sos. Sos doprawić do smaku solą i cukrem.
Delikatny i smaczny mus selerowy, podany na podsmażonych warzywach.
500 g selera naciowego
250 ml wywaru drobiowego
3 łyżki masła
1/4 szklanki śmietany
sól
pieprz
cukier
Seler oczyścić z włókien, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć selera, zalać wywarem i gotować do miękkości około 25 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować, przetrzeć przez sito, wstawić ponownie na ogień, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i śmietaną.
2 marchewki
1 por
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Warzywa umyć, obrać i pokroić na zapałkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać warzywa i chwilę smażyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać z musem selerowym.
Sosik musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńAngie, polecam nie tylko do ryb. Pozdrawiam
UsuńPyszny musi być taki sos :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, jest rzeczywiście bardzo smaczny :)
UsuńChętnie skorzystam z przepisu na ten sos. Zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńKonwalia, bardzo proszę i pozdrawiam
UsuńMmm, ale to fajne jedzonko! :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo mi miło.
Usuńbrzmi bardzo apetycznie, ten sos z granatów musi być pyszny. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBasiu, całość smakuje doskonale, a sos polecam nie tylko do ryb :) Pozdrawiam
Usuńpyszny i kolorowy obiad:) to coś dla mnie:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, faktycznie w Twoich kolorach :)
Usuń