codzienność

sobota, 21 stycznia 2012

gulasz wołowy z warzywami


Mięso wołowe w połączeniu z marchewką, selerem i pietruszką, w towarzystwie czerwonego wina i przypraw, to pożywna propozycja na obiad. Gulasz wołowy z warzywami, do podania z ulubionymi dodatkami z kaszą bądź ziemniakami.

1000 g wołowiny
100 g boczku  
4 marchewki
2 pietruszki 
1/2 selera
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml czerwonego wina
2 łyżki oleju
1 liść laurowy
4 ziarna czarnego pieprzu
sól
pieprz
słodka czerwona papryka 
majeranek
2 łyżki mąki pszennej

Mięso pokroić w kostkę i doprawić z obu stron solą i pieprzem, papryką i majerankiem. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie odłożyć na bok. Na tłuszczu po smażeniu boczku zeszklić cebulę pokrojona w kostkę oraz posiekane ząbki czosnku, odłożyć tak jak boczek. Dolać oleju i przyrumień mięso z obu stron. Do rumianego mięsa dodać boczek, cebulę i czosnek oraz warzywa pokrojone w kostkę, dolać odrobinę wody oraz wino, dodać przyprawy. Całość zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu około 90 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie rozprowadzić mąkę w odrobinie wody i dolać to do rondla, całość zagotować, doprawić do smaku. Podawać z ulubionymi dodatkami.

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, z kaszą musi być pyszny! Ale zamiast kalafiora wolałabym ogórki kiszone :) Ściskam mocno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, dodatki jakie tylko sobie zamarzysz :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ja do gulaszu też lubię kaszę, ale ja też zamiast kalafiora wybieram kiszonego ogórka:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, a ja przyznam szczerze, że buraczki mojej mamy :)

      Usuń
  3. jak ja dawno nie jadłam kaszy! o mamo :) ale wiesz co? zrobiłaś mi największą ochotę na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazylia, nawet trafił mi się bardzo smaczny, jak na ta porę :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Przyznam szczerze, że nie jadłam takiego domowego gulaszu całe wieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, to tym bardziej polecam, świetna pora :)

      Usuń
  5. Taki gulasz jest idealny na zimowy obiad - zamawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. smaczne i pozywne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno z moich ulubionych dań. Bardzo rozgrzewające ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lovelykate, przyznam szczerze, że dla mnie też :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect