codzienność

czwartek, 27 lutego 2025

pączki luksusowe


Ale Jane przeżyła swoje Waterloo, gdy zdecydowała się usmażyć pączki. 
Wszystko wydawało się takie łatwe… a później nawet 
Snowbeamowie nie byli w stanie zjeść rezultatów jej wysiłku. 
Jane, zdecydowana nie poddawać się, próbowała znowu i znowu. 
Wszyscy byli ogromnie zainteresowani jej kłopotami z pieczeniem pączków. 
Pani Jimmy Johnowa nie szczędziła rad, mama Min też podsunęła to i owo. 
Sklepikarz z Corners specjalnie przysłał jej nowy rodzaj smalcu. 
Jane próbowała smażyć na patelni i w garnku, ale wszystko na próżno. 
Wredne pączki za każdym razem opijały się tłuszczem. 
Jane dręczyła się tym tak bardzo, że nie sypiała po nocach. 
- Tak dłużej nie można, moja uwielbiana Jane - oświadczył tata. 
- Czy nie wiesz, że nie należy zamartwiać się na zapas? 
Poza tym ludzie zwracają mi uwagę, że jesteś za poważna jak na swój wiek. 
Stań się więc pieśnią wietrzyka, moja Jane, i nie myśl już więcej o pączkach.
Lucy Maud Montgomery
Jana ze Wzgórza Latarni

Pączki luksusowe usmażone na podstawie przepisu z serwisu Beszamel są doskonałe. Ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne.

200 ml mleka
50 g drożdży
30 g cukru pudru

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować.

500 g mąki pszennej tortowej
8 żółtek
100 g masła
50 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 ml spirytusu
szczypta soli
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
olej do smażenia

Do misy miksera włożyć żółtka, sól, cukry i ubijać całość mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawać kolejno rozczyn, rozpuszczone masło, mąkę i alkohol, cały czas ubijając. Po dodaniu wszystkich składników i ich dokładnym wymieszaniu zmienić ubijak miksera na spiralny, przeznaczony do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiać ciasto mikserem tak długo, aż zacznie odstawać od ścian miski a w cieście pojawią się bąbelki powietrza, około 15 minut. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i rozwałkować na grubość 15 minimetrów. Szklanką wykrawać krążki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażymy pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

sobota, 22 lutego 2025

dubajskie czekoladki


Połączenie czekolady z pastą pistacjową i ciastem kadayif, to hit internetu, który podbija serca miłośników wyrafinowanych smaków. Dubajskie czekoladki, przygotowane na podstawie przepisu  Siostry Pszczółki, to praliny inspirowane bogactwem Dubaju, idealne jako dodatek do kawy lub drobny upominek dla bliskich. Czekoladki zostały przygotowane w większych foremkach, takich do batoników i monoporcji. 

150 g ciasta kadayif
60 g masła
360 g pasty pistacjowej
120 g białej czekolady
40 g pistacji
szczypta soli

Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekane ciasto kadayifi, aż się ładnie zrumieni i będzie chrupiące. Do ciasta dodać roztopioną czekoladę, posiekane pistacje, sól oraz pastę pistacjową i całość dobrze wymieszać.


400 g czekolady mlecznej

Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić nadzieniem do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.

poniedziałek, 17 lutego 2025

Pala Romana


Pala Romana albo inaczej Pizza alla Pala to prostokątny wariant pizzy neapolitańskiej. Największą popularnością cieszy się w środkowych Włoszech i bardzo często widnieje w ofercie street food. Pizza robiona jest z mocno uwodnionego i długo wyrastającego ciasta. Wypieka się ją najczęściej bez dodatków bezpośrednio na kamieniu lub w formie. Po pokrojeniu powstają pyszne chrupiące kawałki przypominające podpłomyki. Podaje się je na drewnianej desce ze świeżymi dodatkami na słono lub słodko. Określenie „alla pala” wywodzi się od długiej prostokątnej łopaty lub deski, na której jest podawana. Pizza jest prostokątna, czasem lekko owalna, wąska i długa. Wzorcowa powinna mieć jeden metr długości i trzydzieści centymetrów szerokości. Ten osobliwy kształt sprawia, że Pizza alla Pala ​​doskonale nadaje się do pokrojenia i podania na wynos lub jako pizza familijna. Najpopularniejszą formą podania pizzy Pala alla Romana jest Tricolore, kolory użytych dodatków przypominają flagę Włoch. Kolory i smaki można zmieniać odpowiednio do pory roku. Pala Romana to propozycja Amber w lutowej piekarni, a przepis pochodzi z bloga Bake with Paws.

25 g zakwasu pszennego
25 g wody
25 g mąki pszennej

Wymieszać w misce podane składniki i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

cały zaczyn
300 g mąki chlebowej
233 g wody
6 g soli
15 g oliwy

W misie miksera rozpuścić zakwas i wodę, dodać oliwę, sól i mąkę i mieszać mieszadłem przez około 4 minuty na prędkości 2, powoli przełączyć na prędkość 4 i mieszać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie, połączy się i będzie odstawać od brzegów miski. Przełożyć ciasto do natłuszczonego naczynia, przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie złożyć ciasto, przykryć i odstawić na około 45 minut. Powtórzyć ten sam proces po następnych 60 minutach i 120 minutach. Miskę z ciastem przykryć i pozostawić na noc w lodówce. Rano wyjąć ciasto z lodówki i przełożyć na blachę oprószoną mąką. Rozciągnąć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, aż ciasto napęcznieje. Rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia do 250° C. Rozciągnąć ciasto i mocno docisnąć je palcami, aby utworzyć dołeczki, a następnie przełóż je łopatkę do pizzy. Skropić oliwą i posypać solą. Ciasto przełożyć na kamień do pieczenia. Piec przez około 12 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozwolić trochę ostygnąć i udekorować ulubionymi dodatkami. Można również, całkowicie ostudzić, owinąć szczelnie folią spożywczą i przechowywać w lodówce do późniejszego użycia do 3 dni.


Pala Romana na blogach:
 
 

piątek, 14 lutego 2025

pączki serduszka


– Puchatku?
– Tak Prosiaczku?
– Nic – powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę.
– Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.
Alan Alexander Milne
Kubuś Puchatek

Pączki serduszka z nadzieniem różanym, są mięciutkie i puchate. Pączki ładnie wyrastają, a z ciastem dobrze się pracuje, przepis pochodzi od Ptiszu.

125 g mleka
30 g drożdży
80 g mąki pszennej
25 g cukru

W misce w ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać mąkę i cukier, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek, aż powstanie masa o gęstości śmietany. Rozczyn odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować.

395 g mąki pszennej
50 g cukru
4 żółtka
2 jajka
125 g masła
szczypta soli
150 g płatków róży ucieranych z cukrem
olej do smażenia

Do zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka oraz żółtka, miękkie masło, sól i wymieszać. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiać ciasto kilka minut. Ponownie umieścić ciasto w misce pod przykryciem, aż podwoi objętość. Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na grubość centymetra, wykrawać z ciasta serduszka. Pączki pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W garnku rozgrzać olej do temperatury 175° C. Smażyć pączki na rumiano z obu stron po czym wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Pączki nadziewać płatkami za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

45 ml wody
250 g cukru pudru

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.

wtorek, 11 lutego 2025

sernik nowojorski z pistacjami


Sernik nowojorski z pistacjami jest aksamitny w smaku i bardzo kremowy. Masa sernika to połączenie serka Philadelphia z mascarpone oraz domowym kremem pistacjowym. Sernik  upieczony jest na ciasteczkowym spodzie a wierzch dopełniony jest polewę z białej czekolady i pistacji. Sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem i schłodzi go przez całą noc w lodówce.

140 g pełnoziarnistych herbatników
70 g masła

Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

500 g śmietankowego serka Philadelphia
500 g mascarpone
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 jajek
1 budyń pistacjowy
200 g kremu pistacjowego
szczypta soli


W misce utrzeć krem pistacjowy z solą, jajkami i cukrami na gładką masę. Dodać serek, mascarpone i ubić. Na samym końcu wmieszać do masy budyń. Masę równomiernie wyłożyć na ciasteczkowym spodzie. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec około 60 minut. Sernik ostudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

50 g białej czekolady
20 ml mleka
30 g pistacji

W garnuszku podgrzać mleko, dodać połamaną czekoladę i całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Masą udekorować ciasto, posypać posiekanymi pistacjami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect