Ciasto anielskie jest leciutkie jak chmurka i bardzo delikatne, przygotowuje się je z dużej ilości białek, bez dodatku tłuszczu. Ciasto anielskie z marakują i owocami lata jest przepyszne, doskonale pasuje do niego marakuja, która nadaje ciastu wspaniałego aromatu a owoce lata pięknie wyglądają i wybornie smakują podane do towarzystwa. 
13 białek 
115 g mąki pszennej
310 g cukru 
20 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli 
1 1/2 łyżeczki winianu potasu 
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier i cukier z wanilią oraz przesianą mąkę i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.
4 marakuje
500 g owoców lata
cukier puder








































