Kakaowy wilgotny spód z czekoladowym białym kremem, z masą jagodowo - śmietanową i warstwą jagodowej galaretki z jagodami tworzy idealne letnie, bardzo lekkie ciasto. Kostka jagodowa, jest niesamowicie smaczna, to wspaniałe połączenie mocno owocowej masy z ciastem ucieranym i warstwą czekoladowego białego kremu.
150 g mąki pszennej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
125 g cukru pudru
2 jajka
60 ml mleka
szczypta soli
W misce zmiksować masło z cukrem i solą, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać mleko, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180º C. Ciasto ostudzić.
100 g białej czekolady
2 żółtka
25 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
100 ml mleka
2 żółtka
25 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
100 ml mleka
W garnuszku rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Do miski włożyć połamaną na kawałki czekoladę. W garnku zagotować mleko. W mice utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami, po czym przelać do garnka z drugą połowa mleka i cały czas mieszając, zagotować, aż masa zgęstnieje. Masę przelać do miski z czekoladą, cały czas mieszać, aż się rozpuści. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić krem do ostygnięcia. Krem wyłożyć równomiernie na cieście, całość schłodzić w lodówce.
300 g jagód
120 g cukru
3 galaretki jagodowe
250 ml śmietany kremówki
350 ml wody
120 g cukru
3 galaretki jagodowe
250 ml śmietany kremówki
350 ml wody
Galaretki jagodowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Oczyszczone jagody wsypać do garnka, zasypać cukrem i całość zagotować, całość zmiksować na gładką masę, całość ostudzić. W misce ubić śmietanę kremówkę, dodać puree jagodowe, przestudzone galaretki i całość delikatnie zmiksować. Masę jagodową wyłożyć na czekoladowy krem, całość schłodzić.
100 g jagód
1 galaretka jagodowa
250 ml wody
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, w podanej ilości wody, dodać jagody i całość wystudzić. Na masie jagodowej rozprowadzić wystudzoną galaretkę z jagodami, całość schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.