Bardzo kremowa i delikatna zupa z miąższu dyni na bazie mleka kokosowego i bulionu z cebulką i czosnkiem. Doskonale smakuje podana z śmietaną i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Aby nadać zupie wyjątkową orzechową nutę wystarczy dodać kilka kropel oleju arganowego. Olej arganowy jest zwany marokańskim złotem, otrzymywany jest z arganii żelaznej,
występującej wyłącznie w Afryce, w południowo - zachodniej części
Maroka. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste
oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują
się marokańskie kobiety. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego, jaśniejszy - kosmetyczny, który świetnie nawilża suchą cerę, uspokaja podrażnienia, działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia, poprawia elastyczność, łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii oraz poparzeń słonecznych. Drugi, ciemniejszy, który może być używany do gotowania, jest wytwarzany z delikatnie prażonych ziaren, ma ciemną barwę, wyrazisty aromat oraz zdecydowany orzechowo smak. Używa się go do przyprawiania sałatek, kuskusów czy też sosów. Kilka kropel wystarczy, aby niepozorne danie nabrało wyrazistego, przyjemnego smaku. Należy jednak pamiętać, aby oleju arganowego nie podgrzewać, gdyż obróbka cieplna zabija jego charakterystyczny zapach oraz smak. Kokosowy krem dyniowy z olejem arganowym przygotowałam na Festiwal Dyni 2012.
1000 g miąższu dyni
1 cebula
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
400 ml mleka kokosowego
400 ml bulionu
sól
sól
pieprz
pestki dyni
śmietana
olej arganowy
W
dużym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz
czosnek, dodać pokrojony w kostkę miąższ dyni, wlać
mleko kokosowe oraz bulion, całość gotować około 20 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zupę
zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku. Zupę podawać ze śmietaną, uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz kilkoma kroplami oleju arganowego.