codzienność

poniedziałek, 8 października 2012

pappardelle z karmelizowanym fenkułem i krewetkami


Makaron z karmelizowanym fenkułem z dodatkiem wytrawnego czerwonego wina, które sprawia, że koper uzyskuje ciekawy kolor i smak. Wszystko to podane z podsmażonymi na czosnku krewetkami. Pappardelle z karmelizowanym fenkułem i krewetkami to smaczne i szybkie do przygotowania danie.
 
200 g makaronu
10 krewetek
1 koper włoski
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
125 ml wytrawnego czerwonego wina
30 ml śmietany
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane dwa ząbki czosnku, chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony w plasterki koper włoski, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, posolić i całość chwilę smażyć, wlać wino i dusić około 10 minut, aż całość płynu odparuje, dodać śmietanę, chwilę jeszcze gotować. Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać i całość doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać posiekany czosnek, podsmażyć, dodać krewetki, doprawić i podsmażyć z każdej ze stron. Podawać makaron z sosem i krewetkami.

20 komentarzy:

  1. baaardzo apetycznie wygląda:) zjadłabym z miłą chęcią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję i bardzo polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo apetyczne i na pewno bardzo smaczne. Poproszę odrobinkę... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi byc pyszne! Kiedys balam sie fenkula, ale niedawno nawiazalam z nim blizsza znajomosc i nie zaluje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, ja od pierwszego spróbowania zakochałam się w jego smaku :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. karmelizowany fenikuł... bardzo fajny pomysł. Już wyobrażam sobie połączenie anyżkowego smaczku i lekkiej słodyczy uzyskanej z wytrawnego wina. Do tego te krewetki z czosnkiem. Po prostu koncert smaków !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, pięknie to nazwałaś, prawdziwa symfonia :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. a ja nadal nie zaprzyjaźniłam się z fenkułem, odkąd nie wyszło mi jedno danie, boję się do niego podejść ponownie:) ale kto wie, może kiedyś znowu się odważę sięgnąć po to warzywko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, może jeszcze zaprzyjaźnisz się z nim, warto. Pozdrawiam

      Usuń
  6. mmm krewetki - ale mi smaka zrobiłas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu wspaniałe!
    Lubię wszystko co jest na tym talerzu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zgadzam się wspaniała mieszanka. Miłego dnia!

      Usuń
  8. kiedyś zamarzył mi się fenkuł, chodziłam, chodziłam aż wychodziłam i niestety potem wyrzuciłam. nie znoszę anyżku, a niestety w fenkule zdecydowanie on przebija. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzuszkiłakomczuszki, zgadza się smak fenkułu albo się kocha, albo mocno nienawidzi :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Z czerwonym winem?
    Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to taki mały myk i zmiana koloru :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Ciekawe, wykwintne, zdrowe. Użyłaś fajnych składników, musi świetnie ze sobą współgrać : )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect