Makaron z karmelizowanym fenkułem z dodatkiem wytrawnego czerwonego wina, które sprawia, że koper uzyskuje ciekawy kolor i smak. Wszystko to podane z podsmażonymi na czosnku krewetkami. Pappardelle z karmelizowanym fenkułem i krewetkami to smaczne i szybkie do przygotowania danie.
200 g makaronu
10 krewetek
1 koper włoski
1 cebula
1 koper włoski
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
3 łyżki oleju
125 ml wytrawnego czerwonego wina
30 ml śmietany
sól
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane dwa ząbki czosnku, chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony w plasterki koper włoski, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, posolić i całość chwilę smażyć, wlać wino i dusić około 10 minut, aż całość płynu odparuje, dodać śmietanę, chwilę jeszcze gotować. Makaron ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzić i dodać do sosu, wymieszać i całość doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, dodać posiekany czosnek, podsmażyć, dodać krewetki, doprawić i podsmażyć z każdej ze stron. Podawać makaron z sosem i krewetkami.
baaardzo apetycznie wygląda:) zjadłabym z miłą chęcią!
OdpowiedzUsuńAntenka, dziękuję i bardzo polecam :) Pozdrawiam
UsuńBardzo apetyczne i na pewno bardzo smaczne. Poproszę odrobinkę... :)
OdpowiedzUsuńZielaczek, bardzo proszę :) Pozdrawiam
UsuńMusi byc pyszne! Kiedys balam sie fenkula, ale niedawno nawiazalam z nim blizsza znajomosc i nie zaluje :)
OdpowiedzUsuńMaggie, ja od pierwszego spróbowania zakochałam się w jego smaku :) Pozdrawiam
Usuńkarmelizowany fenikuł... bardzo fajny pomysł. Już wyobrażam sobie połączenie anyżkowego smaczku i lekkiej słodyczy uzyskanej z wytrawnego wina. Do tego te krewetki z czosnkiem. Po prostu koncert smaków !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, pięknie to nazwałaś, prawdziwa symfonia :) Pozdrawiam
Usuńa ja nadal nie zaprzyjaźniłam się z fenkułem, odkąd nie wyszło mi jedno danie, boję się do niego podejść ponownie:) ale kto wie, może kiedyś znowu się odważę sięgnąć po to warzywko:)
OdpowiedzUsuńGosiu, może jeszcze zaprzyjaźnisz się z nim, warto. Pozdrawiam
Usuńmmm krewetki - ale mi smaka zrobiłas :)
OdpowiedzUsuńMadleine, polecam. Pozdrawiam!
UsuńPo prostu wspaniałe!
OdpowiedzUsuńLubię wszystko co jest na tym talerzu.
Amber, zgadzam się wspaniała mieszanka. Miłego dnia!
Usuńkiedyś zamarzył mi się fenkuł, chodziłam, chodziłam aż wychodziłam i niestety potem wyrzuciłam. nie znoszę anyżku, a niestety w fenkule zdecydowanie on przebija. :(
OdpowiedzUsuńBrzuszkiłakomczuszki, zgadza się smak fenkułu albo się kocha, albo mocno nienawidzi :) Pozdrawiam
UsuńZ czerwonym winem?
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować.
Magda, to taki mały myk i zmiana koloru :) Pozdrawiam
UsuńCiekawe, wykwintne, zdrowe. Użyłaś fajnych składników, musi świetnie ze sobą współgrać : )
OdpowiedzUsuńWeronika, miło mi. Pozdrawiam
Usuń