70 g ciasta francuskiego
200 g śliwek
30 g brązowego cukru
20 ml wody
30 ml soku z cytryny
1/2 laski wanilii
40 g kruchych ciasteczek
10 g pestek dyni
1 żółtko
Do
garnka wlać wodę, sok z cytryny, włożyć nasiona wydrążone z laski
wanilii oraz cukier i gotować, aż zgęstnieje i powstanie karmel. Karmel
wlać do keksówki. Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i ułożyć
płaską stroną od spodu formy jedna przy drugiej, jak najciaśniej.
Rozdrobnić ciasteczka wraz z pestkami i posypać śliwki szczególnie w
szczelinach pomiędzy owocami. Całość przykryć płatem ciasta francuskiego
i dokładnie wsunąć ciasto na boki. Ciasto posmarować żółtkiem i naciąć w
kilku miejscach, by nadmiar wody mógł odparować. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180° C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu chwilę
odczekać do przestygnięcia, przykryć formę talerzem i podtrzymując
brzegi formy energicznym ruchem odwrócić ciasto.
Tarta ekstremalnie owocowa! :-)
OdpowiedzUsuńDroczilka, oj tak ekstremalnie :) Pozdrawiam
UsuńWygląda znakomicie. Kocham śliwkowe ciacha, a to musiało smakować świetnie :D
OdpowiedzUsuńSlyvvia, jest zdecydowanie smaczniejsze niż wygląda :) Pozdrawiam
UsuńWygląda smakowicie. Dużo owoców - to mi się podoba.
OdpowiedzUsuńHaniu, polecam, jest mega śliwkowa. Pozdrawiam
Usuńte śliweczki na spodzie takie są kuszące.. mniaam!
OdpowiedzUsuńKarmelitka, skuś się :) Pozdrawiam
UsuńCudna! Musi być pyszna :) Miłej niedzieli:)
OdpowiedzUsuńMajana, pyszna, bardzo śliwkowa :) Pozdrawiam
Usuńmmmm...prosimy po kawałku:):)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
Pozdrawiamy:):)
Tapenda
Ela, szybka w przygotowaniu :) Pozdrawiam
UsuńMiałam w planach odwrócone ciasto ze śliwkami, ale chyba już się nie da. Szkoda. Może za rok?
OdpowiedzUsuńKabamaiga, jeszcze są śliweczki, może jeszcze w tym sezonie :) Pozdrawiam
Usuńwygląda rewelacyjnie! muszę w końcu upiec odwróconą tartę :)
OdpowiedzUsuńKaś, odwracane tarty są wspaniałe :) Pozdrawiam
Usuń