140 g mąki pszennej
20 g masła
7 g suchych drożdży
1 jajko
szczypta soli
50 g wody
Z podanych składników wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia na
godzinę. Formę na tartę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.
200 g twarogu
100 g boćwiny
1 cebula
1 jajko
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
100 g boćwiny
1 cebula
1 jajko
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekane liście boćwiny i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozkruszyć ser i połączyć z rozbełtanym jajkiem i dodać do boćwiny. Masę boćwinową wyłożyć na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut.
Świetna!
OdpowiedzUsuńMasz ostatnio fazę na boćwinę jak widzę.
Ale popieram,bo jest pyszna i niedoceniana.
Amber, oj mam faktycznie, bo rośnie sobie w ogródku i aż szkoda nie korzystać z jej dobrodziejstwa. Miłej soboty!
Usuńbardzo apetycznie ta tarta wygląda! :)
OdpowiedzUsuńMagda, jest bardzo smaczna, polecam :)
UsuńAle piękna tarta! Ślicznie jesienna. :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo jesienna i pyszna. Pozdrawiam
Usuńniesamowite smaki!
OdpowiedzUsuńAntenka, zgadzam się :)
UsuńDrożdżowa tarta, to prawie jak pizza, więc na pewno by mi smakowala:) udanej niedzieli!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, rzeczywiście to taka zdrowa pizza :) Pozdrawiam
Usuń