Herbatniki mają cudownie głęboki smak, dzięki mąki mące graham i są bardzo maślane. Ciasteczka mają karmelowym aromat dzięki dodatkowi brązowego cukru i miodu, a dzięki soli mają lekko słony posmak. Grahamowe herbatniki z miodem doskonale smakują z kubkiem kawy lub herbaty a przepis na nie pochodzi stąd.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/3 szklanki mąki graham
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
225 g masła
2/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki miodu
Masło utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Dodać do masy
maślanej resztę składników i dobrze wymieszać, uformować z ciasta kulę i
schodzić w lodówce przez około dwie godziny. Po tym czasie
ciasto rozwałkować cienko na wysypanym mąką blacie, na grubość około 4 minimetrów i wycinać herbatniki
foremką. Ciasteczka układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkiej odległości od siebie.
Piec przez około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C na złoty kolor.
Idealne!
OdpowiedzUsuńMaślane i grahamowe.
To brzmi niezwykle pysznie.
jadłam kiedyś słodko słone herbatniki i bardzo mi smakowały. a tu jeszcze ta mąka graham- wszystko w nich jest do lubienia.
OdpowiedzUsuńZapisuję do wykonania. Uwielbiam tego typu ciacha;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Jeśli są bardzo maślane, pożarłabym je wszystkie! :-)
OdpowiedzUsuńjakie piekne! wyglądają jak ze sklepu:D baaaaa co ja piszę,wyglądają jeszcze lepiej, apetyczniej, zdrowiej:) ajaja ale mi ślinka cieknie:D
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcia kamilko :) cudowny przepis, zapisuje!
OdpowiedzUsuńGrahamowe?
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować:)
Koniecznie!
ale równiutkie! wzorcowe herbatniki :)
OdpowiedzUsuńSuper ciastka :-) Takie domowe wypieki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Bardzo apetycznie się prezentują, wyszły jak spod igły :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciastka od dziecka, chętnie spróbuje domowego wypieku :)
rewelacyjnie wyglądają! Idealnie!
OdpowiedzUsuńale świetne wyszukałaś i upiekłaś ciasteczka Kamila
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te herbatniki :)
OdpowiedzUsuńprzepis w zakładkach, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńMmmm jak z fabryki :) :)
OdpowiedzUsuńSUPER!!!
Pozdrówki:);)
Tapenda.
Piękne te herbatniczki Kamilko. Do herbatki idealne:)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka :} pochrupało by się :}
OdpowiedzUsuńpiękne herbatniki w klasycznym kształcie:) i cudne to jesienne tło dla nich!:)
OdpowiedzUsuńPo chlebie i bułeczkach zostało mi trochę mąki graham, zastanawiałam się do czego wykorzystać, jeśli nie do pieczywa.
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem, herbatniki to znakomity pomysł :)