Pyszne drożdżowe bułeczki do odrywania na bazie puree z dyni i mąki orkiszowej, z dodatkiem wanilii i rodzynek aromatyzowanych w rumie. Bułeczki dyniowe upiekłam na Festiwal Dyni 2012 u Bei z połowy tego przepisu. Bułeczki doskonale smakują z masłem, ulubioną konfiturą ale świetnie sprawdzi się też dodatek sera pleśniowego.
325 g mąki orkiszowej typ 700
200 g puree z dyni
5 g drożdży instant
30 g masła
75 ml mleka
50 g cukru
sól
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/3 szklanki rodzynek
1 łyżka rumu
Rodzynki namoczyć w rumie. W misce wymieszać puree z dyni, roztopione masło i ciepłe mleko, dodać sól, cukier i wanilię, dodać mąkę oraz drożdże i ugniatać ciasto, jeżeli jest lepkie dodać trochę mąki, aż osiągnie konsystencję ciasta na pizzę. Zagniatać ciasto około dziesięciu minut, następnie dodać rodzynki i ugniatać, aż ciasto będzie odchodziło od boków miski, utworzyć kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na części i delikatnie uformować kulki, które należy umieścić w formie wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając około pół centymetra przestrzeni pomiędzy kulkami. Tak przygotowane bułeczki przykryć i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoją swoją objętość. Wierzch bułeczek posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut.
Moja Mama podobne piecze i nazywamy je buchtami ;). Pychota :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego!
OdpowiedzUsuńale mam smaka na taką puchatą bułeczkę:) mmmm
Jacieżkręcę!!! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrosły. bardzo lubię barwę, jaką dynia nadaje wypiekom
OdpowiedzUsuńO! Jak będę miała trochę czasu rano to upiekę sobie bułeczki. Miałam zamiar zrobić muffiny, ale... bułeczki zaczęły walczyć :)
OdpowiedzUsuńfajnie że bez jajek! mleko czymś tam zastąpię, masło zamienię na margarynę - i też sobie takie upiekę!:) tylko powiedz Kamila, ile to jest 200g puree z dyni: szklanka czy trochę więcej/mniej? jeszcze się wagi nie dorobiłam....
OdpowiedzUsuńGosiu, przemierzyłam i wyszło mi że to 250 ml. A może masło i mleko zastąpiłabyś np olejem? Jestem ciekawa eksperymentu i pewna, że wymyślisz coś bardzo smacznego :)) Pozdrawiam
Usuńto super, bo mam zamrożone dwie porcje dyni, właśnie odmierzone po szklance:) idę odmrażać:)
Usuńwyszły pysznie!:))) dzięki za inspirację:)
UsuńOch,ależ cudne te bułeczki. Mniam. I mają wspaniały kolorek.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)