Z okazji Światowego Dnia Chleba przyjemnością dorzucam swój bochenek do koszyka. Przepyszny chleb orkiszowy na drożdżach z przepisu Anne Sheasby z książki "The Big Book of Bread" znalezionego tutaj.
800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
550 ml ciepłej wody
sezam
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
550 ml ciepłej wody
sezam
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód i wyrabiać energicznie przez 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy naoliwione foremki keksówki, dobrze dociskając do narożników. Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek. Piec w 200º C przez około 40 minut.
Cudny Chlebuś, Kochana ;-)
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję :)
Usuńwspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDominika, miło mi, pozdrawiam!
UsuńCzęstuję się kawałkiem tego pysznego chleba:)
OdpowiedzUsuńMagda, będzie mi bardzo miło :)
UsuńKamilko, przepiękny chleb i śliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń:) Fajnie razem świętować:)
Majana, takie wspólne świętowanie to dopiero Coś! Ściskam!
UsuńKamilo, i chleb i aranżacja pierwszy sort i świetnie świętować z takimi kobitkami jak ty , buziaki
OdpowiedzUsuńAluś, bardzo miło w Takim Gronie, miło! Ściskam!
Usuńuwielbiam świeżo upieczony chlebek:))) częstuję się chrupiącą kromeczką:)
OdpowiedzUsuńGosiu, jeszcze jest, specjalnie dla Ciebie!
UsuńKurcze! Rewelacja, takie prosty przepis, a wygląda genialnie:-)
OdpowiedzUsuńAniu, prostota to jego druga nazwa :)))
UsuńWonderful loaf! Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.
OdpowiedzUsuńZorra, to wielka przyjemność. Pozdrawiam
Usuń