codzienność

wtorek, 16 października 2012

chleb orkiszowy na drożdżach


"Smak chleba, którym się dzielimy, nie ma sobie równych"
Antoine de Saint - Exupery 

Z okazji Światowego Dnia Chleba przyjemnością dorzucam swój bochenek do koszyka. Przepyszny chleb orkiszowy na drożdżach z przepisu Anne Sheasby z książki "The Big Book of Bread" znalezionego tutaj.

800 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
550 ml ciepłej wody
sezam

W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód i wyrabiać energicznie przez 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy naoliwione foremki keksówki, dobrze dociskając do narożników. Posmarować mlekiem i posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek. Piec w 200º C przez około 40 minut.



16 komentarzy:

  1. Cudny Chlebuś, Kochana ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuję się kawałkiem tego pysznego chleba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamilko, przepiękny chleb i śliczne zdjęcia!
    :) Fajnie razem świętować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, takie wspólne świętowanie to dopiero Coś! Ściskam!

      Usuń
  4. Kamilo, i chleb i aranżacja pierwszy sort i świetnie świętować z takimi kobitkami jak ty , buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, bardzo miło w Takim Gronie, miło! Ściskam!

      Usuń
  5. uwielbiam świeżo upieczony chlebek:))) częstuję się chrupiącą kromeczką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jeszcze jest, specjalnie dla Ciebie!

      Usuń
  6. Kurcze! Rewelacja, takie prosty przepis, a wygląda genialnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wonderful loaf! Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zorra, to wielka przyjemność. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.