Pyszne i bardzo wilgotne ciasto na bazie sera ricotta, brązowego cukru i oleju z dodatkiem kawałków brzoskwiń. Ciasto z serem ricotta i brzoskwiniami z przepisu Anny Olson, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki sera ricotta
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 brzoskwinie
cukier puder
Przesiać
do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W
drugiej misce zmieszać brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt
waniliowy. Dodać sypkie składniki i mieszać krótko, tylko do momentu,
aż składniki się połączą. Dodać trzy pokrojone w kostkę brzoskwinie,
zamieszać i przełożyć porcje ciasta do połowy wysokości foremek i
ozdobić plasterkami brzoskwiń, wstawić do piekarnika nagrzanego do
175º i piec przez około 50 minut, aż zbrązowieje, a szpikulec wbity w
środek będzie czysty i suchy po wyjęciu. Ostudzić ciasto przez 20
minut, wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Jakie piekne to ciasto, takie wilgotne, pyszne.
OdpowiedzUsuńI w fajnej scenerii.:)
Majana, jesień pa piękne kolory, a ciasto polecam :) Pozdrawiam
UsuńTakie jesienne. Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńAniu, u nas jeszcze jesień, dobrze że nie biało :)
UsuńLubie takie szybkie ciacha. Bardzo podoba mi się zestaw składników. Mniam!
OdpowiedzUsuńDroczilka, szybko się je przygotowuje to fakt niezaprzeczalny :) Pozdrawiam
UsuńWygląda naprawdę smacznie, do tego bardzo lubię dodatek twarożku w cieście, są dzięki niemu wilgotne. I do tego brzoskwinie - fantastyczne połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Agnieszko, też doceniam takie ciasta, wilgotne najbardziej lubimy :) Pozdrawiam
Usuńto proszę jedną sztabkę zapakować i słać do Alci, biegusiem , bo pachnie przez ekran , oj jak pachnie
OdpowiedzUsuńAluś, doszło już? :)))
Usuńuwielbiam takie ciasta:) boskie
OdpowiedzUsuńAntenka, polecam bardzo :) Pozdrawiam
UsuńKolejne bardzo pyszne ciasto u Ciebie. Przepysznie wygląda i kusi, oj kusi.
OdpowiedzUsuńOlka, dziękuję, bardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie!
Usuńtakie trochę muffinowe w przygotowaniu, czyli na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńi świetne masz foremki!
Kaś, babeczki też byłyby smaczne :) Pozdrawiam
Usuń