codzienność

sobota, 27 października 2012

ciasto z serem ricotta i brzoskwiniami


Pyszne i bardzo wilgotne ciasto na bazie sera ricotta, brązowego cukru i oleju z dodatkiem kawałków brzoskwiń. Ciasto z serem ricotta i brzoskwiniami z przepisu Anny Olson, jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. 


2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki sera ricotta
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 brzoskwinie
cukier puder

Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce zmieszać brązowy cukier, ricottę, olej, jajka i ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i mieszać krótko, tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodać trzy pokrojone w kostkę brzoskwinie, zamieszać i przełożyć porcje ciasta do połowy wysokości foremek i ozdobić plasterkami brzoskwiń, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º i piec przez około 50 minut, aż zbrązowieje, a szpikulec wbity w środek będzie czysty i suchy po wyjęciu. Ostudzić ciasto przez 20 minut, wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. Jakie piekne to ciasto, takie wilgotne, pyszne.
    I w fajnej scenerii.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jesień pa piękne kolory, a ciasto polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Takie jesienne. Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u nas jeszcze jesień, dobrze że nie biało :)

      Usuń
  3. Lubie takie szybkie ciacha. Bardzo podoba mi się zestaw składników. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droczilka, szybko się je przygotowuje to fakt niezaprzeczalny :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda naprawdę smacznie, do tego bardzo lubię dodatek twarożku w cieście, są dzięki niemu wilgotne. I do tego brzoskwinie - fantastyczne połączenie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, też doceniam takie ciasta, wilgotne najbardziej lubimy :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. to proszę jedną sztabkę zapakować i słać do Alci, biegusiem , bo pachnie przez ekran , oj jak pachnie

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ciasta:) boskie

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolejne bardzo pyszne ciasto u Ciebie. Przepysznie wygląda i kusi, oj kusi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, dziękuję, bardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. takie trochę muffinowe w przygotowaniu, czyli na pewno pyszne :)
    i świetne masz foremki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, babeczki też byłyby smaczne :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.