Francuskie ciasto z truskawkami i rabarbarem jest delikatne i bardzo maślane, dodatkowego smaczku dają mu płatki migdałowe. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców. Doskonałe francuskie ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałami, upieczone na podstawie tego przepisu umili każdą chwilę.
350 g rabarbaru
300 g truskawek
115 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków migdałowych
cukier puder
300 g truskawek
115 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków migdałowych
cukier puder
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając mikserem na wysokich obrotach, aż składniki dobrze się połączą, dodać ekstrakt, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z dodatkami, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać pokrojony na kawałki rabarbar oraz truskawki, całość równomiernie posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Ciasto po ostudzeniu osypać cukrem pudrem.