Bardzo szybkie do przygotowania ciasto makowo - kokosowe upieczone na białkach, jest bardzo lekkie i puszyste. Przepis na białkowiec makowo - kokosowy oblany czekoladą, który znika w ekspresowym tempie i rozpływa się w ustach podpatrzyłam tutaj.
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki maku
1/2 szklanki wiórek kokosowych
125 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka białek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek rumowy
szczypta soli
Mąkę, mak, kokos, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać roztopione masło oraz kilka kropli olejku rumowego, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto wylać do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
70 g czekolady
Wygląda cudnie, tak leciutko i delikatnie. A do tego te makowe kropeczki! Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Białka czasem mam i nie wiem co z nimi zrobić. Dzięki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam mak, więc zjadłbym całe ciacho :D
OdpowiedzUsuńKusisz bardzo tym białkowym pieguskiem!
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu.
Mam na to ciasto wielką ochotę.
Mam dużo białek i gości umówionych na jutro, więc ten przepis mi się przyda.:)
OdpowiedzUsuń