Domowe czekoladowe pralinki, wypełnione bajecznie pachnącą konfiturą z płatków fiołka, czy może być coś lepszego? Domowa produkcja czekoladek jest czasochłonna, ale dająca mnóstwo radości. Czekoladki z fiołkowym nadzieniem sprawdzą się, jako małe co nieco do kawy, jak i słodki podarunek.
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Tak przygotowaną czekoladą napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić konfiturą do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
Cudowne!
OdpowiedzUsuńWow, cudne!
OdpowiedzUsuńSkradłabym:)
OdpowiedzUsuńO rety, to dopiero musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona! Proszę o kilka... ;))
OdpowiedzUsuńJa dołączam się do zachwytów moich przedmówczyń , po prostu boskie
OdpowiedzUsuńObłędne! :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że fiołkobranie się udało. :)
OdpowiedzUsuńCudne!