codzienność

sobota, 24 grudnia 2022

Wesołych Świąt


Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wam nadziei, własnego skrawka nieba,
zadumy nad płomieniem świecy,
filiżanki dobrej, pachnącej kawy,
piękna poezji, muzyki,
odpoczynku, zwolnienia oddechu,
nabrania dystansu do tego, co wokół,
chwil roziskrzonych kolędą,
śmiechem i wspomnieniami.
Wesołych Świąt!
życzy

Kamila

czwartek, 22 grudnia 2022

ciasteczka cukrowe


Ciasteczka cukrowe, w bożonarodzeniowych kształtach pokryte białym lukrem królewskim udekorowane płatkami jadalnych kwiatów, są przepyszne i pięknie pachną. Z ciastem z tego przepisu dobrze się pracuje, podczas pieczenia nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.

225 g masła
225 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
380 g mąki pszennej
szczypta soli 
 
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

450 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka soku z cytryny
jadalne płatki kwiatów

W miseczce utrzeć białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładko, w razie potrzeby dodać cukier puder lub więcej soku z cytryny. Odrobinę lukru przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciąć małym otwór. Obrysować lukrem linię wokół zewnętrznej krawędzi ciastek, odstawić na 5 minut. Następnie zalać lukrem wnętrze ciastek i udekorować płatkami. Odstawić ciastko do wyschnięcia.

poniedziałek, 19 grudnia 2022

ciasteczka bożonarodzeniowe

Ciasteczka bożonarodzeniowe, to małe, kruche i delikatne ciasteczka. Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, można wycinać z niego dowolne kształty oraz wyciskać przeróżne wzory, gdyż podczas pieczenia ciastka trzymają kształt i nie odkształcają się. Ciasteczka, są idealnym dodatkiem do świątecznej kawy, sprawdzą się też jako słodki upominek dla najbliższych, choć wtedy radzę upiec z podwójnej porcji, ponieważ trudno powstrzymać się przed podjadaniem ich.

200 g masła
150 g cukru pudru
360 g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli 
 
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.


piątek, 16 grudnia 2022

piernik siostry Anastazji


Piernik siostry Anastazji, z przepisu z książki „103 ciasta siostry Anastazji”, to lekkie ciasto piernikowe, bardziej aromatyczne ciasto babkowe. Piernik jest bardzo puszysty, łatwy i szybki do upieczenia i pięknie pachnie. 
 
3 szklanki mąki pszennej
200 g miodu
200 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki wody
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, sodę, przyprawę do piernika. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy wmieszać miód, śmietanę, wodę oraz mieszankę mączną. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy białka ubite ze szczyptą soli. Masę wylać do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piernik piec w piekarniku nagrzanym do 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Piernik ostudzić.

100 g czekolady
5 łyżek śmietany do ubijania

Piernik ozdobić czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietany.

środa, 14 grudnia 2022

stemplowane pierniczki czekoladowe

Stemplowane pierniczki czekoladowe muśnięte cienką warstwą lukru, są przepyszne i szybko znikają. Wzorki zostały odciśnięte ze pomocą stempelków, ale do ich wykonania można też użyć wałka dekoracyjnego. Pierniczki przygotowane na podstawie przepisu przepisu z The View from Great Island pięknie pachną podczas pieczenia. Po upieczeniu nie są mocno twarde, warto jednak pozostawić je na kilka dni, by zmiękły.

85 g masła
90 g brązowego cukru
1 żółtko
100 g miodu
230 g mąki pszennej
20 g kakao
10 g przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtko i utrzeć. Następnie dodać miód i utrzeć. Do powstałej masy przesiać mąkę pszenną, kakao, następnie dodać przyprawę do piernika, sodę, sól i zmiksować do połączenia się ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 minimetrów, lekko podsypując mąką by nie kleiło do blatu. Oprószone mąką stemple mocno przyciskać do ciasta, w odległościach od siebie i odciskać wzorki. Następnie wykrajać je z ciasta przy pomocy okrągłej foremki do wycinania. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190° C przez około 10 minut do lekkiego zbrązowienia brzegów. Ciastka studzić na kratce.

160 g cukru pudru
30 ml wody

Ciastka lukrować rzadkim lukrem, przygotowanym z cukru pudru oraz wody.

poniedziałek, 12 grudnia 2022

mini chleb bez wyrabiania

W grudniowej piekarni Amber ciekawy mini chleba bez wyrabiania, ale z długą fermentacją z przepisu z bloga Cookie and Co. Chleb składa się z kilku podstawowych składników i w składzie ma minimalną ilość drożdży. Chleb nadaje się do fondue, dzięki płaskiemu kształtowi i określonym punktom łamania chleba. Chleb ma chrupiącą skórkę i puszysty, aromatyczny miękisz, jest łatwy do upieczenia, potrzeba tylko czasu na jego przygotowanie. 

500 g mąki pszennej
320 g wody
10 g słodu
1 g drożdży
10 g oliwy
11 g soli

W misce wymieszać wszystkie podane składniki krótko, ale dokładnie. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin w lekko naoliwionej misce, w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozciągnąć i złożyć ciasto dwukrotnie. Po czasie wyrastania na blacie posypanym mąką rozciągnąć ciasto na duży prostokąt, przełożyć go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem na cieście wytłoczyć wzór małych kwadratów lub rombów. Ciasto odstawić do wyrastania na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku rozgrzanym do 250° C z grzaniem góra / dół i parą przez 10 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik wypuścić parę i dopiekać chleb w temperaturze 210° C jeszcze przez 10 minut.

Mini chleb bez wyrabiania na blogach:

 

czwartek, 8 grudnia 2022

orzechowe choinki


Orzechowe choinki, to małe urocze ciasteczka wzorowane na orzechowych ulach. Ule, to śląskie ciasteczka bez pieczenia z dużą ilością cukru pudru i orzechów włoskich. Masą orzechową wylepia się specjalne foremki, nadziewa dowolnym kremem i ustawia na ciasteczkach, biszkoptach lub opłatkach. Tradycja pieczenia tych małych słodkości sięga panowania Habsburgów na terenie Śląska Cieszyńskiego na przełomie XVIII i XIX wieku. Gospodynie piekły te ciastka na uroczyste okazje takie jak święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc lub uroczystości weselne.

100 g masła
75 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w dowolnym kształcie, większe niż foremka do orzechowych ciasteczek. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

200 g mielonych orzechów
200 g cukru pudru
1 białko

Z podanych składników zagnieść ciasto. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki masy, formować z nich kulki, każdą kulkę delikatnie obtoczyć z cukrze pudrze. Kulkę wcisnąć do foremki, by ciasto dokładnie przylegało do jej boków. Drugim końcem foremki oprószonej cukrem pudrem zrobić w masie wgłębienie na nadzienie. Otworzyć foremkę, wyjąć ciasteczko i odstawić na talerz do osuszenia.

50 g masła
80 g cukru pudru

W misce utrzeć masło z cukrem na gładko, dodać ajerkoniak i utrzeć. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć jego końcówkę. Ciasteczka wypełniać kremem, od spodu przykleić ciasteczko. Schłodzić w lodówce.

niedziela, 4 grudnia 2022

krajanka piernikowa


Krajanka piernikowa, to pyszna i bardzo aromatyczna kostka piernikowa w rumowej glazurze. Ciasto przygotowane na bazie miodu z dodatkiem przyprawy korzennej, wzbogacone dużą ilością bakalii oraz orzechów włoskich, po upieczeniu rozpływające się w ustach.

250 g miodu
125 g cukru
125 g masła
30 g kakao
40 g przyprawy do piernika
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
30 ml rumu
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g suszonej śliwki
50 g suszonej żurawiny
50 g migdałów

W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami, dodać masło i wymieszać, masę przestudzić. Do masy dodać jajka i wymieszać, dodać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, rum oraz orzechy i posiekane bakalie i wyrobić ciasto. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec 25 minut. Piernik ostudzić.

200 g cukru pudru
15 ml rumu
40 ml wody

Piernik pokroić na kwadraty. Utrzeć cukier z wodą i rumem na jednolita masę i polukrować kwadraty z każdej ze stron, odkładać na kratkę do wyschnięcia.

wtorek, 29 listopada 2022

migdałowe babeczki z kremem kasztanowym


Migdałowe babeczki z kremem kasztanowym, są szybkie w przygotowaniu, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują. Babeczki można upiec w dowolnych foremkach i różnych kształtach, są bardzo aromatyczne i wilgotne, a krem kasztanowy doskonale do nich pasuje.

115 g mąki pszennej
115 g mielonych migdałów
110 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
150 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g kremu z kasztanów

W misce utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Następnie dodać do masy mąkę, migdały, proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką do 3/4 ich wysokości. Babeczki piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babeczki ostudzić, a następnie nadziewać kremem kasztanowym za pomocą rękawa cukierniczego z tylką.

piątek, 25 listopada 2022

friands pistacjowo – truskawkowe

Friands pistacjowo – truskawkowe, to puszyste i bardzo delikatne babeczki upieczone na białkach z dodatkiem mielonych pistacji i migdałów. Te maluszki upieczone na podstawie przepisu z magazynu Waitrose, są łatwe do przygotowania, bo wystarczy tylko delikatnie ubić białka, wmieszać pozostałe składniki, dodać truskawki i upiec je, by szybko cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

6 białek
75 g mąki pszennej
100 g mielonych pistacji
50 g mielonych migdałów
140 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła


Do miski przesiać mąkę, pistacje, migdały i cukier puder. W misce ubić lekko białka z solą, dodać suche składniki i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia. Dodać roztopione i ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremek do friands wysmarowanych masłem i oprószonych mąką do 3/4 ich wysokości.

100 g truskawek
cukier puder

W środek każdej babeczki wcisnąć przekrojoną truskawkę. Friands piec w temperaturze 180° C przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babeczki ostudzić, podawać posypane cukrem pudrem.

poniedziałek, 21 listopada 2022

dyniowa brioche na zakwasie

Dyniowa brioche na zakwasie w listopadowej piekarnia Amber, jest bardzo smaczna i puchata. Brioche z dodatkiem dyniowego puree z przepisu z bloga el Gusto pieczona na zaczynie mlecznym ma ładny kolor, miękki miękisz, a na zewnątrz jest ładnie rumiana. 

40 g zakwasu pszennego
60 g mleka
60 g mąki pszennej

W misce wymieszać składniku zakwasu mlecznego i odstawić do dojrzewania w temperaturze 30°C na 3 godziny.
 

zaczyn mleczny
95 g mleka
500 g mąki pszennej
4 jajka
160 g masła
60 g cukru
30 g miodu
5 g suchych drożdży
11 g soli
100 g puree z dyni

W misie miksera umieścić mleko, jajka i wymieszać, dodać zaczyn mleczny i również wymieszać. Dodać  drożdże, mąkę, miód i ugniatać na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając porcjami dodawać masło, cukier i sól. Gdy masło całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie jednolite, dodać puree dyniowe i wyrabiać jeszcze 2 minuty. Miskę przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Rozciągnąć i złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, zwinąć kawałki ciasta w walce, a następnie rozwałkować je na długie  60 centymetrowe pasma. Włożyć pasma ciasta, owinięte ściereczką do pieczenia do lodówki na 20 minut. Następnie zapleść pasma ciasta w warkocz i umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną mleka i pozostaw ciasto pod przykryciem na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto przed pieczeniem ponownie posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 185° przez 35 minut. Brioche studzić na kratce.

Dyniowa brioche na zakwasie na blogach:

 Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne

piątek, 18 listopada 2022

ciasto Hucułka

Ciasto Hucułka, to połączenie bardzo kruchego ciasta pieczonego razem z bezą, orzechami oraz dżemem porzeczkowym z przepysznym prostym kremem składającym się z masła i masy krówkowej. Beza w tym przepisie zyskuje piękny kolor dzięki dodatkowi kisielu porzeczkowego. Ciasto upieczone na podstawie tego przepisu, warto przygotować dzień przed podaniem, bo ciasto zyskuje w smaku i łatwiej je kroić.

500 g mąki pszennej
250 g masła
6 żółtek
120 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i każdą wyłożyć na dnie mniejszej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

200 g dżemu porzeczkowego
6 białek
160 g cukru
1 kisiel porzeczkowy
100 g orzechów włoskich
szczypta soli

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na samym końcu dodać kisiel i ubić. Na cieście rozłożyć równomiernie połowę ilości dżemu. Na dżemie rozłożyć połowę ilości bezy, całość posypać połową posiekanych orzechów. Z drugą częścią składników postąpić identycznie. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 30 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona.

250 g masła
400 g masy krówkowej
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody, odstawić do lekkiego ostudzenia. W misce utrzeć masło z kajmakiem na jasną i puszysta masę. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy kruchy blat z bezą, na cieście rozsmarować krem. Na kremie ułożyć drugi kruchy blat z bezą. Blachę z ciastem odstawić do schłodzenia.

czwartek, 10 listopada 2022

torcik marchewkowo - jabłkowy


Torcik marchewkowo - jabłkowy inspirowany tym przepisem jest aromatyczny i przepyszny. W torciku tym wspaniale łączy się wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami. Torcik można dowolnie udekorować używając do tego masy krówkowej, orzechów oraz jabłek. 


60 g masła
50 g oleju
100 g jogurtu
370 g mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
200 g marchewki
340 g mąki pszennej
160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g orzechów
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika

W misce wymieszać stopione masło z cukrem, olejem, jogurtem, octem oraz mlekiem. Dodać startą na tarce marchewkę oraz mielone orzechy, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Masę przelać do wysokiej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut i piec, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić a następnie przekroić w poprzek na cztery części.


140 g jabłek
15 g cukru z wanilią
1 cytryna

Do garnka włożyć drobno pokrojone jabłka, dodać cukier oraz sok z cytryny i całość zagotować. Gotować chwilę, aż jabłka zmiękną. Odstawić do ostudzenia.

2 żółtka
250 ml mleka
80 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g masła
20 ml likieru jabłkowego

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając, na koniec wmieszać do masy likier.


20 ml likieru jabłkowego
30 ml wody
30 g masy krówkowej

W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu i skropić go 1/4 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/4 ilości kremu, na kremie ułożyć 1/3 ilości jabłek. Położyć następne dwie warstwy ciasta w identyczny sposób. Na samym końcu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, polać masą krówkową, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.

piątek, 4 listopada 2022

monastyrska izba


Monastyrska izba, to klasyczne ciasto kuchni ukraińskiej, które z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom wiśni. Ciasto składa się z kruchych ruloników wypełnionych wiśniami i ułożonych w kształcie piramidy, połączonej kremem z gęstej śmietany i udekorowanej czekoladą. Aby upiec ciasto, dzień przed pieczeniem należy odcedzić śmietanę, aby stała się gęsta jak serek. Monastyrska izba, upieczona na podstawie przepisu z forum CinCin, świetnie smakuje i wyjątkowo wygląda, może więc pełnić rolę tortu na świątecznym stole lub uroczystościach rodzinnych.

1200 g śmietany 18%
 
Wieczorem przed planowanym pieczeniem ciasta przelać śmietanę na sitko wyścielone grubą warstwą gazy i wstawić w miseczce na noc do lodówki, aby śmietana odciekła.

500 g mąki pszennej
200 g masła
200 g śmietany 18%
1 jajko
50 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.

 
650 g kandyzowanych wiśni
90 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią 
50 g czekolady
 
Schłodzone ciasto podzielić na 15 równych części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 9 centymetrów. Wzdłuż dłuższego brzegu prostokąta układać wiśnie, jedna przy drugiej. Zwinąć w rulonik, dobrze zaciskając końce. Ruloniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec ruloniki około 25 minut, aż się ładnie zrumienią, odstawić do ostudzenia. W misce wymieszać śmietanę z cukrami na gładko. Na paterze ułożyć obok siebie 5 ruloników, posmarować śmietaną. Na wierzchu ułożyć 4 ruloniki, ponownie posmarować śmietaną, następnie ułożyć 3 ruloniki, znowu posmarować śmietaną, 2 ruloniki i krem ze śmietany. Na koniec ostatni rulonik, posmarować śmietaną górę i boki ciasta. Ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić przed podaniem.

poniedziałek, 31 października 2022

rolada z Oreo


Przepyszna, prosta w przygotowaniu rolada biszkoptowa nadziana kremem na bazie mascarpone i ciastek Oreo. Rolada z Oreo, to propozycja na Halloween, ciastek można użyć także do dekoracji. Rolada jest pyszna w smaku i uświetnią każdą halloweenową imprezę.

4 jajka
15 ml wody
160 g cukru
50 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól


Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli i wodą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do ostudzenia. Po ostudzeniu delikatnie usunąć papier.

500 g mascarpone
130 g ciastek oreo
60 g czekolady

Zmiksowane ciastka ubić z mascarpone na gładki krem. Na ciasto równomiernie wyłożyć 3/4 ilości kremu, zwinąć roladę. Roladę udekorować rozpuszczoną czekoladą i pozostałym kremem. Schłodzić przed podaniem.

czwartek, 27 października 2022

kakaowe makaroniki

Zamówienie
Boża krówko, leć do nieba - przynieś mi kawałek chleba,
chociaż, przyznam, z większym smakiem
zjadłbym kawał placka z makiem,
albo rurki z czekoladą, albo struclę z marmoladą.
Przynieś babkę nadziewaną i różowe ciastka z pianą.
Oraz trzy makaroniki, cztery keksy, dwa pierniki,
dalej: lody waniliowe oraz krówki śmietankowe.
Przynieś chałwę i landrynki, pomarańcze, mandarynki,
ananasy, marcepany, winogrona i banany,
moreli ze dwie skrzynie, i daktyle, i brzoskwinie,
 i rodzynki, i migdały, funt karmelków, kwaśnych, małych,
gruszki w cukrze, no i figi, mogą też być makagigi,
Marmoladki i wafelki, i blok czekoladowy wielki.
Przynieść także pączków sześć, bo zachciało mi się jeść!
A dla moich sióstr i matki - przynieś, krówko, dwie pomadki.
"Chlebuś raz!" - biedronka pisła
I do nieba w górę prysła.
Magdalena Samozwaniec

Kakaowe makaroniki, zostały przygotowane na bezie włoskiej i są przekładana masą na bazie mascarpone.

150 g mielonych migdałów
35 g kakao
115 g cukru pudru
60 g białek

W miski przesiać mielone migdały, kakao i cukier, wymieszać. Dodać białka i całość wymieszać, wyrabiając gęstą masę.

150 g cukru
50 ml wody

Do garnka wlać wodę dodać cukier i całość zagotować do temperatury 117° C.

60 g białek
35 g cukru

W misce ubić białka na sztywno, dodać cukier i ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo gorący syrop. Całość ubijać do momentu, aż temperatura spadnie do 40° C. Do masy z mielonymi migdałami dodawać porcjami ubite białka, mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Ostatnią porcję białek wmieszać bardzo delikatnie. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką około centymetra. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże makaroniki pozostawiając między nimi spore odstępy. Po zapełnieniu całej blaszki, odstawić ją na godzinę, by makaroniki się wysuszyły. Dobrze wysuszone nie będą się kleiły przy dotyku, a na ich powierzchni utworzy się skorupka. Makaroniki piec w piekarniku rozgrzanym do 150º C przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 120º C i piec kolejne 6 minut. Ostudzić przed zdjęciem z blachy.

150 g mascarpone
15 g cukru z wanilią

Ser mascarpone miksować z cukrem, aż stanie się puszysty. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i przekładać makaroniki.

poniedziałek, 24 października 2022

chleb gryczany z cebulką

Chleb gryczany z cebulką z przepisu Gucia jest bohaterem październikowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo bogaty w smaku, w swoim składzie ma różne rodzaje mąki i jest aromatyczny dzięki dodatkowi smażonej cebuli. Pieczenie w garnku żeliwnym sprawia, że chleb ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz.

300 g zakwasu żytniego
100 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
400 g mąki pszennej
540 g wody
15 g soli
30 g miodu
20 g masła
130 g smażonej cebuli

W misce wymieszać mąki z zakwasem i wodą, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól, miód i kontynuować wyrabianie na drugiej prędkości do dobrego wyrobienia siatki glutenowej i wyraźnego oddzielania się ciasta od ścianek miksera, przez około 25 minut. Następnie do ciasta dodawać po kawałku masło oraz cebulę i dobrze połączyć wszystko z masą. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem do wyrastania na około 15o minut. Międzyczasie składać ciasto cztery razy w odstępach czasu. Ciasto wyłożyć na posypanym mąką blacie, podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować kule i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie uformować bochenki, przełożyć do koszyczków i pozostawić do wyrośnięcia na około 90 minut. Piec chleby w garnku żeliwnym przez 20 minut z pokrywką w temperaturze 240° C, kolejne 15 minut bez pokrywki w 220° C. Chleby studzić na kratce.

Chleb gryczany z cebulką na blogach:

Konawalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne

czwartek, 20 października 2022

jabłecznik

Jabłecznik, to przepyszne ucierane ciasto z jabłkami o aromacie cynamonu. Ciasto jest lżejsze niż tradycyjna szarlotka na cieście kruchym i bardzo proste do upieczenia. To ciasto jest bardzo uniwersalne i zawsze smakuje. Jabłecznik zyskuje w smaku z każdym dniem, jest bardzo wilgotny i puszysty.

1000 g jabłek
120 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umieścić w garnku, dodać cukier, cynamon i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek i wyparowania soku. Całość odstawić do ostudzenia.

250 g masła
160 g cukru
6 jajek
90 ml mleka
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać kolejno żółtka po jednym, kolejne dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do ciasta białka ubite na sztywno z solą. Połowę ciasta przełożyć do mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciasto 12 minut. Formę wyciągnąć z piekarnika. Na cieście rozsmarować masę jabłkową. Na jabłkach rozsmarować równomiernie pozostałe ciasto. Formę umieścić w piekarniku i piec ciasto przez około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

160 g cukru pudru
sok z 1/4 cytryny

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

 

niedziela, 16 października 2022

chleb buraczkowy


16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb buraczkowy, ma chrupiącą skórkę i miękki miękisz oraz piękny różowy kolor, który zawdzięcza dodatkowi soku z buraka. Chleb ma tylko kilka składników, jest łatwy do upieczenia, jego przygotowanie należy rozłożyć w czasie.  


200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej 720
200 g wody
7 g soli

W misce wymieszać wodę z zakwasem i mąkami oraz solą, tak aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawić ciasto na 60 minut pod przykryciem.


200 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej 720
200 g soku z buraków
7 g soli
5 g czarnuszki

W misce wymieszać sok z zakwasem i mąkami oraz solą, tak aby wszystko dobrze się połączyło. Odstawić ciasto na 60 minut pod przykryciem. Po tym czasie na blacie posypanym mąką rozciągnąć na kwadrat białe ciasto chlebowe, na nim położyć rozciągnięte na kwadrat burakowe ciasto chlebowe. Wszystko razem zawinąć w rulon i utworzyć podłużny bochenek, przełożyć go do koszyczka rozrostowego. Odstawić do wyrastania do lodówki na całą noc. Po tym czasie koszyczek wyjąć z lodówki i odstawić chleb w temperaturze pokojowej do wyrastania jeszcze na 60 minut. Chleb naciąć bezpośrednio przez pieczeniem, posmarować wodą i posypać czarnuszką. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 20 minut, obniżyć temperaturę do 220° C i dopiekać kolejne 20 minut. Studzić na kratce.


  Banner World Bread Day, October 16, 2022

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect