Pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem jest idealne na wiosenne niedzielne podwieczorki. Ciasto jest idealne kruche, z pyszną budyniową warstwą przełamaną kwaskowatością rabarbaru.
80 g budyniu waniliowego
800 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
Połowę ilości mleka zagotować z cukrami i śmietaną. Drugą część mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka, zagotować.
380 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
200 g masła
1 jajko
2 żółtka
60 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukry, dodać jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie rozłożyć budyń.