poniedziałek, 23 kwietnia 2018

babeczki z ajerkoniakowym kremem


Pyszne i bardzo wilgotna babeczki z ajerkoniakiem, udekorowane ajerkoniakowym kremem i owocami. Babeczki są szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki. Babeczki z ajerkoniakowym kremem umilą chwile przy kawie.

120 g mąki pszennej
100 g cukru
125 ml oleju
125 ml ajerkoniaku
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, likier i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do foremek wysmarowanych masłem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
 

150 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z cukrem, następnie powoli wlewać likier cały czas ubijając. Do kremu dodać żelatynę i ubić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić kremem wierzch babeczek. Babeczki udekorować owocami.

9 komentarzy:

  1. Ale cudeńka , Kamilka w jakiej foremce je piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, w foremce do mufinek :)

      Usuń
    2. takiej najzwyklejszej?

      Usuń
    3. Aluś, tak najzwyklejszej, wysmarowanej masłem, bez papilotek :)

      Usuń
  2. Przepiękne! Widzę, że pogoda dopisuje!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, korzystać należy :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Jakie cudnie wiosenne zdjecie tych babeczek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, wiosna jest wspaniała :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. A u Ciebie jak zwykle prawdziwa ROZPUSTA!
    No to oddajmy się jej...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect