niedziela, 29 kwietnia 2018

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


Pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem jest idealne na wiosenne niedzielne podwieczorki. Ciasto jest idealne kruche, z pyszną budyniową warstwą przełamaną kwaskowatością rabarbaru. 


80 g budyniu waniliowego
800 ml mleka
100 ml śmietany kremówki 
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
 
Połowę ilości mleka zagotować z cukrami i śmietaną. Drugą część mleka wymieszać z budyniem i dodać do gotującego się mleka, zagotować. 


380 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
10 g cukru z wanilią 
200 g masła 
1 jajko
2 żółtka
60 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukry, dodać jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie rozłożyć budyń.


500 g rabarbaru
cukier puder

Na warstwie budyniu rozłożyć pokrojony na kawałki rabarbar. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę kupić rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie!
    A pęczek rabarbaru jeszcze nie zagospodarowany...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect