środa, 18 kwietnia 2018

markizy śmietankowe z fiołkowym kremem


Ciasteczka śmietankowe nadziane kremem na bazie mascarpone i aromatyzowane płatkami fiołka wonnego są urocze. Markizy śmietankowe z fiołkowym kremem, są przepyszne i umilą chwile przy kawie. Przepis na kruche ciastka na bazie śmietany pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" .
 

375 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
125 g masła
125 ml śmietany
szczypta soli
 
Masło posiekać z mąką, dodać cukry i śmietanę, i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce. 
 

250 g mascarpone
100 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
1/6 szklanki płatków fiołka
 
W misce ubić mascarpone ze śmietanę i cukrem, pod koniec ubijania dodać płatki fiołka i jeszcze chwilę ubijać.


cukier puder

Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.
 

5 komentarzy:

  1. aleś my się zgrały:))u mnie ciasteczka z płatkami fiołków:)))a u Ciebie krem z fiołkami:)))pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bozenas, Twoje bardzo urocze są :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Cudowne ciasteczka. W moim ogródku rosną fiolki ❤💜

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dostanę choć jedną...?
    Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają zjawiskowo :) cudo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect