Ciasteczka śmietankowe nadziane kremem na bazie mascarpone i aromatyzowane płatkami fiołka wonnego są urocze. Markizy śmietankowe z fiołkowym kremem, są przepyszne i umilą chwile przy kawie. Przepis na kruche ciastka na bazie śmietany pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" .
375 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
125 g masła
125 ml śmietany
10 g cukru z wanilią
125 g masła
125 ml śmietany
szczypta soli
Masło posiekać z mąką, dodać cukry i śmietanę, i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
250 g mascarpone
100 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
1/6 szklanki płatków fiołka
W misce ubić mascarpone ze śmietanę i cukrem, pod koniec ubijania dodać płatki fiołka i jeszcze chwilę ubijać.
cukier puder
Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki kremem i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.
aleś my się zgrały:))u mnie ciasteczka z płatkami fiołków:)))a u Ciebie krem z fiołkami:)))pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBozenas, Twoje bardzo urocze są :) Pozdrawiam
UsuńCudowne ciasteczka. W moim ogródku rosną fiolki ❤💜
OdpowiedzUsuńCzy dostanę choć jedną...?
OdpowiedzUsuńCudowne!
wyglądają zjawiskowo :) cudo
OdpowiedzUsuń