Pyszna, pachnąca pomidorami z dodatkiem selera naciowego, papryki i marchewki. Doprawiona świeżymi ziołami i serem mozzarella. Zupa z pomidorów z mozzarellą syci i dobrze smakuje. Gdyby komuś przeszkadzał ciągnący się pod wpływem ciepła ser proponuję dodać go bezpośrednio na talerz przed podaniem, albo zupę zmiksować.
600 g pomidorów
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
3 łyżki oliwy
500 ml bulionu
sól
pieprz
bazylia
oregano
125 g mozzarella
śmietana
W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek i chwilę smażyć, następnie dodać pokrojony w kostkę seler naciowy i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, całość chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wlać bulion i gotować całość około 25 minut. Do zupy dodać pokrojony w kostkę ser i posiekaną bazylię oraz oregano i całość dobrze wymieszać, tak by ser się rozpuścił. Zupę podawać z kleksem śmietany.
jak to rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńBrzuszkiłakomczuszki, dziękuję :)
Usuńidealna zupka na chłodniejsze dni i wygląda niesamowicie smacznie:)
OdpowiedzUsuńDorota, odrobina lata :) Pozdrawiam
UsuńZjadłabym.Uwielbiam bowiem pomidorową zupę. Z mozzarellą nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Kamilko:*
Majanka, mozzarella to taki mały ale smaczny dodatek :) Pozdrawiam
UsuńMmmmm jaki zapach!!! Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy Kamilo !
Tapenda :):)
Ela, dziękuję. Pozdrawiam Was!
UsuńPysznie, aromatycznie, pomidorowo...lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńMagda, ja też :) Pozdrawiam
Usuńpyszne:) na pewno poprosiłabym o dokładkę:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ja tak zrobiłam :)
UsuńTak, tak .... jutro w moim talerzu taka będzie
OdpowiedzUsuńAZgotuj, mam nadzieję, że posmakuje :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam takie zupki,lekkie i pożywne a mozarellę mam bo własnie kupiłam w lidu to jutro zrobię ta pyszną zupkę.
OdpowiedzUsuńOla, mam nadzieję, że będzie Ci smakowała :) Pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda ...
OdpowiedzUsuńAnytsujx, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńWłaśnie kosztuje zupki zrobionej wg tego przepisu i musze powiedzieć, że jest smaczna ale zamiast mozzarelli dałabym np ser topiony,powód.... ten ser strasznie sie lepi do łyzki,talerza, zębów i jest to dość niefajne.
OdpowiedzUsuńPS. zmiksowałam całość i jest lepiej :)
UsuńAnonimowy, mam nadzieję, że obyło się bez poparzeń, zaznaczę w takim razie o tym ciągnącym serze :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń