Pomysł na smaczny posiłek to papryka zapiekana z grzankami czosnkowymi i fetą. Papryka nadziana farszem na bazie grzanek czosnkowych z pomidorem i czarnymi oliwkami, do tego pesto bazyliowe oraz ser feta.
2 podłużne papryki
150 g sera feta
1 bułka grahamka
1 pomidor
20 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 bułka grahamka
1 pomidor
20 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 łyżki pesto bazyliowego
sól
pieprz
Papryki przeciąć na pół, odciąć wierzchy z ogonkiem, wydrążyć pestki ze środka. Pomidora pokroić w drobną kostkę, oliwki osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Bułkę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać pokrojoną bułkę i zrumienić. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z grzankami czosnkowymi, pomidorami, oliwkami, oliwą i bazyliowym pesto, doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić strąki papryki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać około 20 minut.
Zakochałam się w zapiekanej fecie. Świetne danie.
OdpowiedzUsuńSlyvvia, faktycznie zapiekana feta ma w sobie to coś :) Pozdrawiam
Usuńooo zupełnie inaczej nadziewam i zapiekam paprykę! ciekawe;)
OdpowiedzUsuńPees, może nie wygląda zbyt apetycznie ale jest naprawdę dobre. Pozdrawiam
UsuńZjadłabym coś takiego, zjadła! :)
OdpowiedzUsuńBazylia, to taka zimowa wersja zapiekanej papryki. Pozdrawiam
UsuńBardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńFajna zmiana w nagłówkU:)
Majana, w zasadzie nie wygląda zbyt apetycznie ale doprawdy jest to smaczna odmiana :) Pozdrawiam
Usuńpyszna zapiekanka:))) też bym taką zjadła:)
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję i pozdrawiam!
UsuńWitaj Kamilko :) Długo mnie u Ciebie nie było. Szalejesz widzę. Znowu drażnisz moje podniebienie i zaraz będę musiała sięgnąć po coś na ząb ;-)
OdpowiedzUsuńGrazynko, miło Cię znów gościć. Pozdrawiam serdecznie!
Usuńcudo! pysznie i już czuję ten aromat unoszący się nad talerzem.mmmmm
OdpowiedzUsuńpyszotka
Pozdrawiam
Monika
Monika, bardzo dziękuję! Kolorowych snów!
Usuń