codzienność

piątek, 20 stycznia 2012

papryka zapiekana z grzankami czosnkowymi i fetą


Pomysł na smaczny posiłek to papryka zapiekana z grzankami czosnkowymi i fetą. Papryka nadziana farszem na bazie grzanek czosnkowych z pomidorem i czarnymi oliwkami, do tego pesto bazyliowe oraz ser feta.

2 podłużne papryki
150 g sera feta
1 bułka grahamka
1 pomidor
20 czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku 
2 łyżki pesto bazyliowego
sól
pieprz

Papryki przeciąć na pół, odciąć wierzchy z ogonkiem, wydrążyć pestki ze środka. Pomidora pokroić w drobną kostkę, oliwki osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Bułkę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać pokrojoną bułkę i zrumienić. Fetę pokroić w kostkę, wymieszać z grzankami czosnkowymi, pomidorami, oliwkami, oliwą i bazyliowym pesto, doprawić farsz do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnić strąki papryki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać około 20 minut.

14 komentarzy:

  1. Zakochałam się w zapiekanej fecie. Świetne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, faktycznie zapiekana feta ma w sobie to coś :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. ooo zupełnie inaczej nadziewam i zapiekam paprykę! ciekawe;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pees, może nie wygląda zbyt apetycznie ale jest naprawdę dobre. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Zjadłabym coś takiego, zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bazylia, to taka zimowa wersja zapiekanej papryki. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo smacznie!
    Fajna zmiana w nagłówkU:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, w zasadzie nie wygląda zbyt apetycznie ale doprawdy jest to smaczna odmiana :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. pyszna zapiekanka:))) też bym taką zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Kamilko :) Długo mnie u Ciebie nie było. Szalejesz widzę. Znowu drażnisz moje podniebienie i zaraz będę musiała sięgnąć po coś na ząb ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grazynko, miło Cię znów gościć. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. cudo! pysznie i już czuję ten aromat unoszący się nad talerzem.mmmmm
    pyszotka
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, bardzo dziękuję! Kolorowych snów!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.