Szybkie do przygotowania curry z kurczakiem, marchewką, groszkiem cukrowym i kukurydzą, to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Groszek cukrowy, mini kukurydza oraz młoda marchewka z soczystym kurczakiem w sosie z orientalnych przypraw i mleka kokosowego, doprawionego liśćmi limonki kafir, papryczką chili oraz kłączem galangalu i korzeniem imbiru, to bardzo lekkie i pięknie pachnące danie. Curry doskonale smakuje posypane posiekanym szczypiorkiem podane w towarzystwie ryżu.
2 piersi z kurczaka
125 g groszku cukrowego
125 g kukurydzy mini
125 g żółtych pomidorów
3 marchewki
1 papryka
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 papryczka chili
2 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
3 centymetry korzenia imbiru
3 centymetry kłącza galangalu
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 liście limonki kaffir
400 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka brązowego cukru
sól
pieprz
150 g ryżu
1/2 pęczku szczypiorku
Pokrojone w kostkę mięso włożyć do miski, dodać połowę oleju, sos sojowy, kurkumę, kolendrę oraz posiekaną papryczkę chili, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 60 minut. W rozdrabniaczu rozetrzeć obrany imbir, galangal, czosnek oraz cebulę. Do woka dodać olej kokosowy i rozgrzać, dodać powstałą pastę i chwilę podsmażyć. Dodać kurczaka, liście limonki kafir i obsmażać przez około 5 minut mieszając co chwilę. Wlać mleko kokosowe i całość gotować przez około 15 minut, doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej, dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, całość smażyć przez kilka minut, aż się ładnie zrumienią, ale pozostaną chrupiące, doprawić je do smaku solą oraz pieprzem. Curry podawać z ryżem oraz warzywami, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Robię na jutro na obiad :))
OdpowiedzUsuńJak pięknie to wygląda <3
OdpowiedzUsuń