Delikatny i bardzo smaczny sernik pieczony na herbatnikach, który po upieczeniu przyozdobiony został białymi porzeczkami, zatopionymi w przeźroczystej galaretce. Sernik z białymi porzeczkami, to wspaniałe ciasto na letnie podwieczorki.
200 g herbatników
200 g masła
180 g cukru
10 g cukru z wanilią
6 jajek
1000 g twarogu sernikowego
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
szczypta soli
Mniejszą formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć równomiernie herbatniki. W misce utrzeć mikserem masło z cukrami, aż powstanie puszysta masa. Dodać żółtka i utrzeć, dalej ucierając, dodać twaróg, mąki i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą. Na herbatniki wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
500 ml wody
120 g cukru
400 g białej porzeczki
6 łyżeczek żelatyny
W garnku zagotować wodę z cukrem, wyłączyć. Do syropu dodać żelatynę, dobrze rozmieszać, a następnie przestudzić. Na wystudzonym serniku rozłożyć owoce, zalać tężejącym syropem. Ciasto schłodzić w lodówce.
Fajnie wygląda. Do kawki jak znalazł ☕☕
OdpowiedzUsuńMonika, o tak kawka obowiązkowa do ciacha :)
UsuńPozdrawiam
Oooooo, za sprawka tych porzeczek sernik wygląda bajecznie
OdpowiedzUsuńAluś, mnie też zachwycił ich widok :) Pozdrawiam!
UsuńTen sernik to naprawdę sernikowy szczyt!
OdpowiedzUsuńBezwstydnie publikujesz takie cuda...człowiek może dostać zapalenia ślinianek...
Amber, taka ze mnie bezwstydnica :) Pozdrawiam
Usuń