wtorek, 3 lipca 2018

krem z białej porzeczki


Słodko - kwaśny krem z białej porzeczki jest doskonałym dodatkiem do owoców w pucharkach oraz przekładania ciast. Ten owocowy krem to pyszne nadzienie do kruchych babeczek, torów lub tart.

300 g białej porzeczki
2 jajka 
2 żółtka 
100 g cukru 
80 g masła 

W misce zmiksować porzeczkę na gładką masę, przecedzić przez gęste sito, by otrzymać porzeczkowe puree. Do miski wbić jajka i żółtka, dodać puree porzeczkowe, cukier i masło, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają wszystko na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i zamknąć.

6 komentarzy:

  1. Biała porzeczka!!!!!!!!!!!!! za taki krem oddam swoje pierogi z jagodami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Boski krem!
    Uwielbiam białe porzeczki...zresztą uwielbiam wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, moje ulubione to czarne :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Nie potrzebny mi tort ani babeczki. Taki krem mogę wyjadać łyżeczką! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, o mało nie skończył tak właśnie w brzuchu hihihi

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect