czwartek, 26 lipca 2018

ciasto ucierane z morelami i lawendowym lukrem


Pyszne i bardzo wilgotna ciasto z morelami i lawendowym lukrem jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, z małą ilością tłuszczu, za to z dodatkiem soku z cytryny, mleka i kaszki manny, dzięki temu jest mięciutkie i puchate. Ciasto ucierane z morelami i lawendowym lukrem, jest fanatycznym dodatkiem do kawy.

190 g mąki pszennej 
20 g mąki ziemniaczanej
30 g kaszki manny
160 g cukru
10 g cukru z wanilią
125 g masła
2 jajka
1 żółtko
180 ml mleka
2 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
200 g moreli


W misce utrzeć masło z cukrami i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując dodawać jajko jedno po drugim, następnie żółtko, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodać do masy kaszkę oraz przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu wmieszać do masy sok z cytryny oraz mleko. Masę przelać do tortownicy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wypestkowane morele, rozcięciem do góry. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. 

150 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka kwiatów lawendy 

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny oraz kwiatów lawendy. 

6 komentarzy:

  1. Ciasto jak milion dolarów Kamila!
    Porywam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Morele i lawenda to musi być niesamowite połączenie smakowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, dla mnie najlepsze :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pyszna propozycja :) Szkoda, że lawenda już przekwitła. Na szczęście są suszone kwiaty w słoiczku :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia i Piotr, u mnie jeszcze znajdują się kwiatki :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect