czwartek, 5 lipca 2018

ciasto z kremem z białych porzeczek


Wilgotne ucierane ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, przełożone pysznym kremem z białej porzeczki i mascarpone jest lekkie i bardzo smaczne. Ciasto z kremem z białych porzeczek jest idealne na upały, bo orzeźwia i jest lekko kwaskowate.


450 g mąki pszennej
325 g kwaśnej śmietany
120 g masła
210 g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
szczypta soli

W misce utrzeć jajka z cukrem, śmietaną i solą na puszysty krem. Następnie dodać do masy stopione oraz ostudzone masło i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do masy mąkę, skórkę startą z cytryny oraz proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 60 minut. Ciasto ostudzić, a następnie przekroić na dwie części. 


250 g mascarpone
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
30 ml wody 
150 g białych porzeczek

W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W mice zmiksować mascarpone z cukrem pudrem, dodać krem z białej porzeczki i ubić. Następnie do kremu dodać żelatynę i ubić. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu, na nim rozsmarować 3/4 ilości kremu, położyć drugą część ciasta, pozostały krem rozsmarować na wierzchu, udekorować porzeczkami. Ciasto schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Zjeść takie ciasto z takim kremem!!!
    Echhhh...marzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, marzenia się spełnia, więc zapraszam :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Tak jak pisze Amber. Poza tym ciasto z białą porzeczką to wspomnienie babci :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia i Piotr, miło przywrócić wspomnienia :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect