sobota, 14 lipca 2018

sernik z białymi porzeczkami


Delikatny i bardzo smaczny sernik pieczony na herbatnikach, który po upieczeniu przyozdobiony został białymi porzeczkami, zatopionymi w przeźroczystej galaretce. Sernik z białymi porzeczkami, to wspaniałe ciasto na letnie podwieczorki.

200 g herbatników
200 g masła
180 g cukru 
10 g cukru z wanilią 
6 jajek
1000 g twarogu sernikowego
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
szczypta soli


Mniejszą formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć równomiernie herbatniki. W misce utrzeć mikserem masło z cukrami, aż powstanie puszysta masa. Dodać żółtka i utrzeć, dalej ucierając, dodać twaróg, mąki i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą. Na herbatniki wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. 

500 ml wody
120 g cukru
400 g białej porzeczki
6 łyżeczek żelatyny

W garnku zagotować wodę z cukrem, wyłączyć. Do syropu dodać żelatynę, dobrze rozmieszać, a następnie przestudzić. Na wystudzonym serniku rozłożyć owoce, zalać tężejącym syropem. Ciasto schłodzić w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda. Do kawki jak znalazł ☕☕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, o tak kawka obowiązkowa do ciacha :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oooooo, za sprawka tych porzeczek sernik wygląda bajecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, mnie też zachwycił ich widok :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ten sernik to naprawdę sernikowy szczyt!
    Bezwstydnie publikujesz takie cuda...człowiek może dostać zapalenia ślinianek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, taka ze mnie bezwstydnica :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect