codzienność

czwartek, 1 maja 2025

trdelnik


Trdelik według źródła, to tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonane z walcowanego ciasta drożdżowego, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem. Produkcja trdelnika ma długą tradycję w rejonie Skalicy. Hrabia József Gvadányi, węgierski generał na emeryturze, który był także poetą i filozofem, osiadł w Skalicy pod koniec XVIII wieku. Przywiózł ze sobą przepis na trdelnik z Siedmiogrodu i znacząco go zmodyfikował, do formy znanej dziś jako Skalický trdelník. Węgierska nazwa ciasta to kurtoszkołacz. Obecnie trdelnik zyskuje dużą popularność jako słodkie ciasto na całej Słowacji, a także w Czechach. Jest popularnym produktem gastronomicznym na jarmarkach i festynach. Sprzedawany jest również na Węgrzech oraz w innych rejonach, gdzie mieszkają etniczni Węgrzy. Pyszny, maślany i pięknie pachnący cynamonem i wanilią trdelnik, z wierzchu chrupiący, a w środku mięciutkie, upiekłam dzięki specjalnej formie. W zestawie znajdują się dwie formy na trdelnik i stalowy stojak umożliwiający nawijanie, wałkowanie i równomierne wyrośnięcie ciasta. Przepis na trdelnik dołączony był do zestawu, z przepisu wychodzą cztery sztuki.

280 g mąki pszennej
150 ml mleka
70 g masła
15 g cukru pudru
13 g drożdży
3 żółtka
szczypta soli

Do miski przesiać odrobinę mąkę, dodać rozkruszone drożdże, cukier i całość zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Odstawić zaczyn na kilka minut, aż podrośnie. W misce ubić masło i żółtka na jasną, puszystą masę. Do żółtek dodać zaczyn, pozostałą mąkę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto wyjąć na blat, podzielić na 4 części. Z każdej części uformować wałeczek długości około 120 centymetrów, następnie nawinąć na wałek, tak, aby końce ciasta połączyły się ze sobą. Nawinięte wałeczki należy przeturlać kilka razy, aby się spłaszczyły.

100 g masła
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto posmarować roztopionym masłem i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200° C przez około 20 minut. W tym czasie należy dwukrotnie obrócić ciasto o 1/3, aby się zarumieniło równomiernie z każdej strony. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe posmarować masłem i obtoczyć w mieszance cukrów i cynamonu. Trdelnik zdjąć z foremek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect