codzienność

piątek, 6 grudnia 2024

krem orzechowy


Krem orzechowy przygotowany na podstawie przepisu Dr. Oetker jest przepyszny i można go wykorzystać na wiele sposobów. Wyjadać prosto ze słoiczka na poprawę humoru, posmarować nim pieczywo lub wykorzystać jako nadzienie do ciast i ciasteczek. Konsystencja kremu zależy od sposobu zmielenia orzechów, im drobniej, tym krem bardziej jedwabisty i kremowy.
 
250 g orzechów laskowych
200 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
60 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
30 g kakao
40 ml oleju
szczypta soli

Orzechy przesypać na suchą patelnię i podprażyć, mieszając od czasu do czasu. Następnie przełożyć je na ściereczkę kuchenną i pocierać je aby pozbyć się skórek. Orzechy przełożyć do malaksera i miksować, aż będą miały gładką konsystencję. Do orzechów dodać rozpuszczone czekolady oraz pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować. Krem orzechowy przełożyć do słoiczka, odstawić do stężenia. Krem przechowywać w lodówce.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect