codzienność

niedziela, 22 grudnia 2024

migdałowe gwiazdki


Przepis na te cudownie wyglądające gwiazdki podpatrzyłam na blogu Mein Keksdesign. Ciastka są bardzo proste do upieczenia, a potem dużo radości przy dekorowaniu ich. Wystarczy biała i ciemna czekolada, kolorowe posypki by stworzyć małe cudeńka. Migdałowe gwizdki dobrze smakuję i można je wykorzystać do dekoracji stołu i świątecznych wypieków.

125 g masła
90 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 jajko
200g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
szczypta soli

W misce zmiksować miękkie masło z cukrami i solą, dodać jajko i zmiksować. Do masy dodać mąkę oraz mielone migdały i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ciasto przez godzinę. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka w kształcie gwiazdek, o różnej wielkości. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.

200 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
kolorowe posypki

W miskach umieszczonych na garnkach z gotująca się wodą rozpuścić każdą z czekolad. Następnie na ciemnej czekoladzie łyżką polać białą czekoladę i zanurzyć ciastko, dowolnie udekorować. Z pozostałymi ciastkami postąpić tak samo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect