7 g suchych drożdży
240 ml mleka
100 g cukru
1 łyżeczka soli
10 strąków kardamonu
2 jajka
540 g mąki pszennej
100 g masła
Na suchej patelni podprażyć strąki kardamonu, ostudzić, a następnie zmielić je na pył. W garnuszku do ciepłego mleka wsypać drożdże, dodać szczyptę cukru, wymieszać i odstawić na 7 minut. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, zaczyn, kardamon, sól i miksować całość przez chwilę. Następnie cały czas miksując dodawać powoli mąkę, a następnie stopione i ostudzone masło, miksować, do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Uformować ciasto w kulę i umieścić w naoliwionej misce, przykryć wilgotnym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 3 części. Zwinąć każdy kawałek w długi wałek, zapleć chałkę, podwinąć końce. Umieść ciasto w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na tak długo, aż podwoić swoją objętość.
1 jajko
1 łyżka cukru
Chleb posmarować rozmąconym jajkiem, posypać cukrem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190º C i piec przez około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Chleb wyjąc z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Pulla na blogach:
Pięknie upieczona Pulla. Dziękuję za kolejny rok wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńIdealnie świąteczna upieczona Pulla. Dziękuję za kolejny miesiąc wspólnego dzielenia się chlebową pasją i życzę dużo smacznych dni w nowym roku i oby nam mąki, wody i soli nie zabrakło.
OdpowiedzUsuń