codzienność

wtorek, 1 września 2015

carpaccio z awokado


Letnie wieczory to idealny czas na lekkie przekąski i sałatki. W carpaccio z awokado ten sycący owoc został połączony z soczystymi truskawkami i mieszanką sałat, a wszystko to razem doprawione miodowym winegretem. Tak sałatka doskonale smakuje gdy się ją poda z chrupiącym pieczywem.  


1 awokado
70 g mieszanki sałat
100 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz


Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado obrać, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Na talerzach ułożyć sałatę, awokado oraz obrane truskawki. Carpaccio polać winegretem. 

7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda!
    Bardzo lubię i jadam często komponując z różnymi dodatkami.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesień za progiem a u Ciebie iście wiosenny talerz!
    Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne carpaccio:) Super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie! Ja niestety ciągle nie przekonałam się do awokado w plastrach ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj bardzo się ucieszyłam, widząc jeszcze na targu truskawki. I nawet nie były drogie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie to wygląda, te soczyste kolory... Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect