Letnie wieczory to idealny czas na lekkie przekąski i sałatki. W carpaccio z awokado ten sycący owoc został połączony z soczystymi truskawkami i mieszanką sałat, a wszystko to razem doprawione miodowym winegretem. Tak sałatka doskonale smakuje gdy się ją poda z chrupiącym pieczywem.
1 awokado
70 g mieszanki sałat
100 g truskawek
100 g truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado obrać, miąższ pokroić na cienkie plasterki. Na talerzach ułożyć sałatę, awokado oraz obrane truskawki. Carpaccio polać winegretem.
Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i jadam często komponując z różnymi dodatkami.
Miłego dnia!
Jesień za progiem a u Ciebie iście wiosenny talerz!
OdpowiedzUsuńPycha!:)
Świetne carpaccio:) Super wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Ja niestety ciągle nie przekonałam się do awokado w plastrach ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj bardzo się ucieszyłam, widząc jeszcze na targu truskawki. I nawet nie były drogie!
OdpowiedzUsuńPiękne jedzenie
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda, te soczyste kolory... Pycha!
OdpowiedzUsuń