Ciasto ucierane z jeżynami jest pyszne, bardzo wilgotne i szybkie do przygotowania. By upiec to smaczne ciasto do kawy, wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
3 jajka
120 g masła
160 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
325 g mąki pszennej
30 g mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka
szczypta soli
500 g jeżyn
cukier puder
120 g masła
160 g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
325 g mąki pszennej
30 g mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka
szczypta soli
500 g jeżyn
cukier puder
Białka ubić z solą na sztywną masę. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać kolejno żółtka, a następnie przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz mleko i wszystko razem utrzeć. Na końcu do masy dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułożyć jeżyny. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Kamila, twoje ciasta zawsze są z górnej półeczki ,a to z najwyższej, z jeżynami to luks
OdpowiedzUsuńJakie duże jeżyny :) Ciasto wygląda jak nakrapiane, super :)
OdpowiedzUsuńKocham jeżyny!
OdpowiedzUsuńale puchate!
OdpowiedzUsuń... pytanie za 1000 punktów ..jakim cudem masz jasny wierzch ciasta ?
OdpowiedzUsuńDominik, jakimś napewno :)
Usuń