Jesienna rolada na bazie puree z dyni, o korzennym aromacie, przełożona pysznym, kremem z twarogu sernikowego z dodatkiem cytryny i ekstraktu waniliowego. Rolada dyniowa z twarożkowym kremem jest łatwa do przygotowania i wspaniale smakuje, może umilić spotkania w gronie rodzinny i przyjaciół.
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki puree z dyni
3/4 szklanki mąki przennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
W misce ubić jajka z cukrem i solą na puszystą masę, dodać puree z dyni i ubić. Do masy wmieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 20 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.
500 g twarogu sernikowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 cytryny
60 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
cukier puder
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić twaróg z cukrem, ekstraktem, sokiem i skórką startą z cytryny. Do kremu dodać żelatynę i ubić. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie rozłożyć krem, zwinąć roladę. Roladę schłodzić przed podaniem. Podawać posypaną cukrem pudrem.
Jaka piękna , jak szczodrze nadziana :) Ja w dawnych czasach ( z 10 lat chyba)piekłam dyniową i pycha to była
OdpowiedzUsuńświetne, jesienne ciacho!
OdpowiedzUsuń