niedziela, 22 lipca 2012

La Sbrisoletta


La Sbrisoletta to rodzaj włoskiego jabłecznika. To kruche, bardzo maślane ciasto z dużą ilością jabłkowej masy z dodatkiem rodzynek, cynamonu i orzeszków piniowych. Warstwa kwaskowych jabłek doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta, przygotowanego z dodatkiem kaszki manny i zalanego przed pieczeniem mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Ciasto to zdobyło nagrodę w konkursie, a pochodzi z włoskiej rodziny, gdzie uchodzi za ciasto babci Rosy. Przepis na to przepyszne jabłkowe ciasto pochodzi stąd.


800 g jabłek
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka rumu
1 łyżeczka orzechów piniowych
szczypta cynamonu
skórka z 1 cytryny

Zamoczyć rodzynki w rumie, jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Włożyć do miski, dodać posiekane orzechy piniowe, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu i odsączone rodzynki i całość wymieszać.

200 g mąki pszennej
200 g kaszki manny
200 g cukru
200 g masła
szczypta soli
8 g suchych drożdży
1 żółtko
1 szklanka mleka

Przesiać mąkę, dodać drożdże, kaszkę, cukier, sól i posiekane masło. Ze składników koniuszkami palców wyrobić grudkowate ciasto. Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć połowę rozkruszonego ciasta, rozprowadzając tak, żeby ciasto zachodziło na brzegi tortownicy, dodać nadzienie jabłkowe i zasypać pozostałym ciastem. Wyrównać powierzchnię ciasta i zalać żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Ciasto piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.


22 komentarze:

  1. Sporo słyszałam o tym cieście ale jeszcze nie próbowałam go upiec :) Wygląda przepysznie, kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialena, polecam, warto by upiec. pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamilko, ono i brzmi i wygląda smakowicie - już ostrze sobie na nią zęby, ale z jabłkami jeszcze poczekam. Ale będziesz miała smakowita niedzielę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, przepis miałam od dawna, czekałam tylko na jabłka :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Smaczne ciasto:) Ale nie słyszałam jeszcze o nim:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, polecam bardzo, jest przepyszne :)

      Usuń
  4. bardzo smaczna, też piekłam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, Twoje przepysznie wygląda. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Uwielbiam włoską kuchnię, to nacpewno wypróbuję ten wspaniały i kuszący przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam, warto upiec :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pieknie Ci wyszlo to ciacho ! Sliczny talerzyk:) Pozdrawiam Kamilko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  7. podoba mi się. zdecydowanie ciasto piękne! i pyszne zapewne ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, pyszne, mocno jabłkowe, polecam!

      Usuń
  8. Te wszystkie dodatki do "normalnej" szarlotki muszą być genialne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga, z jabłkami smakują doskonale. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Boskie ciasto!
    Jak tylko będę miała papierówki, zaraz piekę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, polecam bardzo, upiec koniecznie! Pozdrawiam

      Usuń
  10. Takie ciacho lepsze nawet od pizzy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora, zdecydowanie, hihihi

      Usuń
  11. Bardzo dźwięczna nazwa.
    Czy myślisz, że z porzeczkami byłoby dobre?
    Nie przepadam za jabłkami w cieście :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, na pewno dobre, stworzysz całkiem nowe ciasto. Do nadzienia dodałaby jednak odrobinę skrobi kukurydzianej, ze względu na sok z porzeczek :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect