środa, 11 lipca 2012

Tabbouleh



Tabbouleh według źródła to odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Zamiast kuskus można użyć tej samej ilości ziarna bulgur. Bulgur jest to łuskane ziarno pszenne, gotowane, suszone i utłuczone na grubą, średnią lub drobną kaszę. Istnieją dwie odmiany biała i brązowa. Brązowa cechuje się bogatym, orzechowym smakiem i doskonale się nadaje do gorących zup i gulaszów, natomiast biała jest delikatniejsza i lepiej pasuje do sałatek. Tabbouleh jest najbardziej popularną bliskowschodnią sałatką, jest podawana jako mezze, dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Sałatka jest prosta w wykonaniu, pyszna i stanowi kwintesencję arabskiej kuchni.

1 szklanka kaszy bulgur
2 pomidory 
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
sok z 1 cytryny
1/4 szklanki oliwy
1 szklanka zielonej pietruszki
1/2 szklanki szczypiorku
1/2 szklanki mięty
sól
pieprz

Kaszę zalać letnią wodą, pozostawić na około 20 minut, aż ziarno wchłonie płyn, po tym czasie nadmiar wody odsączyć na sicie. Do kaszy dodać pokrojone w kostkę pomidory, ogórek, paprykę, posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, sokiem cytryny i oliwą. 

28 komentarzy:

  1. pysznie, lekko, kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, pełnia lata na talerzu :)

      Usuń
  2. smakowite, lekkie, letnie danie:) pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, w sam raz na letni posiłek. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Moja ulubiona orientalna sałatka.
    Bogata w smaki i kolory.
    Piękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, i w każdej wersji wyjątkowo pyszna :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Wygląda bardzo, ale to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Przypomniałaś mi jak robiłam swoje pierwsze tabbouleh. Był to przepis Pascala Brodnickiego i zrobiłam z całej paczki kuskusa A mąż dzielnie zjadł tą wilgotną kaszę. Chętnie bym spróbowała Twojej wersji. Tej właściwej:)

    p.s. moja przygoda odbyła się 10 lat temu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, fajne masz wspomnienia, a taki mąż to skarb :) Pozdrawiam Was!

      Usuń
  6. To jedna z moich ukochanych sałatek. Kłóciłabym się z wikipedią, bo tak naprawdę jest to sałatka z natki pietruszki. Kuskus, wszelkie warzywa to tylko dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, gdzieś przeczytałam stwierdzenie, że to sałatka - świeża pietruszka rządzi :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ooo, przypomniałaś mi o istnieniu kuskusu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. bulguru jeszcze nie jadłam, tą sałatkę zawsze robię z kuskusem i muszę przyznać że jest idealna na taką pogodę jaką ostatnio mamy! pysznie orzeźwiająca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, spróbuj koniecznie, mnie smakuje bardziej niż kuskus :)

      Usuń
  9. kolory ma boskie, a skoro koleżanka wyżej pisze, że jest orzeźwiająca to smak pewnie też musi mieć boski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekki brzusiu, bardzo orzeźwiające, polecam na upały :)

      Usuń
  10. Od tej salatki zawsze bije taka swiezoscia, bardzo ja lubie. Dodaje do niej rowniez pokrojona w kosteczke cukinie zamiast ogorka, za ktorym nie przepadam. Acha, no i jeszcze rodzynki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miss Coco, zaciekawiłaś mnie z tymi rodzynkami, koniecznie muszę spróbować. Pozdrawiam

      Usuń
  11. nigdy nie próbowałam takiej sałatki ale robiłam coś podobnego do faszerowania bakłażanów ale z kuskusem- było pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, w takim razie koniecznie do zrobienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Pyszności. Robiłam sobie raz, choć bez jakiegoś konkretnego przepisu. Ależ to było pyszne !:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ja też właściwie zawsze bez przepisu :)

      Usuń
  13. Uwielbiam, smak lata i cudne kolory :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, faktycznie tak jak piszesz :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. Świetny pomysł na lekki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pokochaj gotowanie, idealnie letni :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect