niedziela, 15 lipca 2012

tarta z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami

 
Tarta z pysznym krem z białej czekolady, z dużą ilością jagód i chrupiącymi bezami. Przepis na niebiańską tartę z jagodami, kremem z białej czekolady i bezami pochodzi z bloga Moje Wypieki.
 
130 g masła
1/2 łyżeczki soli
35 ml mleka
175 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru pudru
1 żółtko


Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Formę na tartę o wymiarach 29 x 20 centymetrów posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 minimetrów i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne. Nagrzać piekarnik do 220º C, obniżyć temperaturę piekarnika do 200º C, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut, do zrumienienia spodu. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.
 

250 g serka mascarpone
125 ml śmietany kremówki
4 łyżki likieru z białej czekolady
100 g białej czekolady 

Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać serek mascarpone, łyżka po łyżce, mieszają szpatułką, nie należy miksować. Dodać likier, dalej mieszając. Dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, całość wymieszać szpatułką, do połączenia i otrzymania gładkiego kremu.

4 łyżki dżemu jagodowego
300 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
400 g jagód
beziki

Przygotowany na paterze spód do tarty posmarować dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć gotowy krem. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, do całkowitego schłodzenia kremu z białej czekolady. Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć ją na masę z białej czekolady, na górę wysypać jagody. Na jagody pokruszyć beziki.

20 komentarzy:

  1. Toż to tarta zaiste niebiańska!!!! mam ślinotok... Kamila! tak od rana nie można człowieka kusić... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, no wiem, że nie można, ale pokusa silna. Ściskam!

      Usuń
  2. Niebiańska jak nic! I z bezą! uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, niebiańsko wchodzi w boczki, hihihi

      Usuń
  3. Musi być przepyszna! Szczególnie podoba mi się krem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, krem jest doskonały, jeszcze do niego wrócę :) Teraz robię własny likier czekoladowy :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. oszalałam jak zobaczyłam składniki! biała czekolada, krem, bezy o mamamia!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za rozpusta!
    Wszystko co lubię w tej tarcie.

    Kamila,czy Ty nie wychodzisz z kuchni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, mało czasu tam spędzam, to raczej organizacja. A weekendy upływają nam słodko i to bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. planowałam ją ostatnio zrobić, ale stanęło na czym innym, też z jagodami i z serem, ale na cieście drożdżowym

    OdpowiedzUsuń
  7. rzeczywiście niebiańska!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastanawiałam się nad tą tartą, wygląda niesamowicie, widziałam ją wcześniej na Moje Wypieki, ale zrezygnowałam, bo nie miałam tyle czasu... Kiedyś zrobię, bo wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, od kiedy ją zobaczyłam, to nie mogłam doczekać się jagód. Polecam jest doskonała. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Tarta wyglada oblednie pysznie! :)

    przepraszam za moja mala przerwe w odwiedzinach Twojego wspanialego blogu, ale mialam problem z internetem,

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, Twoja nieobecność jest mocno uzasadniona. Gratuluje, ja też mocno trzymałam kciuki! Ściskam!

      Usuń
  10. Boskie smaki!
    Zjadłabym z wielką przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, rzeczywiście boskie, wszystko co lubię w jednym kawałku ciasta, czysta rozpusta :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect