piątek, 6 lipca 2012

polędwiczki w sosie kurkowym


Czy może być coś smaczniejszego od darów lasu własnoręcznie zebranych? Może połączenie tych grzybków o słonecznej barwie z polędwiczką wieprzową. Polędwiczki w sosie kurkowym z dodatkiem śmietany, białego wina i natki pietruszki według przepisu domowego. Tak przygotowane grzyby doskonale smakują podane z ziemniakami lub pieczywem.


350 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oleju
500 g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
100 ml wytrawnego białego wina
200 ml śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki

Kurki obrać i oczyścić. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Wrzucić grzyby, mocno odparować wodę którą puszczą kurki. Gdy woda z grzybów odparuje, wlać wino i jeszcze chwilę dusić, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i całość dusić jeszcze około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w plastry, doprawioną solą i pieprzem polędwiczkę wieprzową, smażyć z każdej ze stron, aż lekko się zrumieni. Kawałki polędwiczki przełożyć na talerz, podawać z sosem kurkowym. 

24 komentarze:

  1. Od rana takie pyszności! Uwielbiam wszystkie składniki tej potrawy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. och zjadłabym takie kurki, ale u nas na ryneczku są jeszcze potwornie drogie:/ wiec muszę poczekać i obejść się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, te mój mąż zebrał w pobliskim lesie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. U Ciebie zawsze znajdę jakiś smakowity pomysł na obiad. I do tego niebanalny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, bardzo mi miło, że tak myślisz :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Smacznie:) Bardzo smacznie:) Ale poczekam na inne grzyby na jesień aż sama ich nazbieram;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, takie samemu zebrane wyjątkowo smakują :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Kolejna kusi kurkami!
    Nie wytrzymam normalnie!
    Jak nie zdobędę kurek w weekend,
    to przyjeżdżam do Ciebie na obiad:)
    Czy tego chcesz, czy nie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, przyjeżdżaj, miło będzie mi Ciebie gościć! Pozdrawiam

      Usuń
  6. No..., mogą być same kurki z sosem, co uwielbiam, ale polędwiczki to już pełen wypas:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, mnie w zasadzie sam sos kurkowy wystarcza, te z polędwicą na zamówienie męża były :)

      Usuń
  7. danie tak piękne jak w najbardziej ekskluzywnej restauracji:D pyszota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, bardzo miło czytać Twoje słowa! Pozdrawiam

      Usuń
  8. Oczywiście, że nie może. Szkoda, że w naszym lesie nie ma kurek. No cóż, na szczęście są jagody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kabamaiga, mogę podesłać :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. aj, te kurki.
    pyszne danie ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, dokładnie tak jest :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. o rany kurki ale pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bernadeta, same z sobie, doskonałe :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Anonimowy7/15/2012

    Sos mi wyszedł trochę kwasny. Coś zle zrobiłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, trudno mi to osadzić, wydaje mi się, że to może być wina użytego wina. Nie wiem jakiego użyłaś? Pozdrawiam

      Usuń
  12. Kurki są zawsze smaczne ale w takim towarzystwie. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie przyrządzam obiadek z Twojego przepisu :) buziaki i pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect