środa, 4 lipca 2012

penne z groszkiem i borowikami w śmietanowym sosie szparagowym


Proste i bardzo smaczne połączenie makaronu z suszonymi borowikami, porami, zielonym groszkiem i szparagami. Całość zanurzona w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki i świeżo startego sera pecorino, z nutą wędzonej papryki. Przepis na penne z groszkiem i borowikami w śmietanowym sosie szparagowym pochodzi z książki Gino D'acampo "Włoskie dania makaronowe".

400 g szparagów
50 g masła
200 g zielonego groszku
30 g suszonych borowików
2 pory
200 ml śmietany kremówki
natka pietruszki
szczypta wędzonej papryki
500 g makaronu
60 g pecorino
sól

Szparagi obrać, posiekać na długość dwóch centymetrów, wrzucić do rondla z gotująca, osoloną wodą i gotować 2 minuty. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą. Na patelni roztopić masło, dodać groszek, namoczone wcześniej w ciepłej wodzie grzyby, pocięte w plasterki pory, szparagi i smażyć wszystko przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietanę i podgrzewać dalej przez minutę, stale mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku papryką i solą. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać sos szparagowy i mieszać chwilę, by smaki się połączyły. Po nałożeniu na talerz posypać startym serem. 



29 komentarzy:

  1. Mam tę książkę, ale ten przepis musiał mi umknąć. Prezentuje się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mam książkę i też przegapiłam ten przepis. Makaron widoczny na zdjęciu to penne - warto byłoby to odnotować w przepisie dla ścisłości, bo kogoś, kto się nie zna na makaronach zdjęcia mogą wprowadzić w błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Unknown, przepis polecam. A makaron z opakowania: rigatoni :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Doczytałam i faktycznie. Czyli błąd na opakowaniu :)

      Usuń
  3. Smacznie... wygląda i zapowiada się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wykwintny makaron! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skoro to danie Gino, to jest na pewno pyszne i proste:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie!
    Groszek i szparagi smakują tu z pewnością wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mamma mia :) Pyszne to musi być - ja dopiero niedawno odkryłam, że moje ukochane szparagi tak fajnie "grają" z grzybami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, duet z nich idealny :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. pyszne połączenie:)))) już mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie proste , ale iście królewskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszula, masz całkowitą rację. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Szparagi i grzyby!
    To musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  11. te borowiki to kusząca sprawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, jeśli jeszcze się je samemu zebrało :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Makaronik pychotka:) Z grzybami smakuje fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ze szparagami nie jadłam, ale reszta połączeń jest mi znana, więc wiem, że to pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, zapewne by Ci posmakowało w tym zestawieniu :) Pozdrawiam

      Usuń
  14. opanowałam robienie makaronu bez śmietany i boczku do perfekcji, ale kiedy czytam przepisy z tymi składnikami, to zawsze łza mi się woku kręci :)


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, nie ma boczku, ale jest śmietana, więc pokuszę Cie troszkę :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect