środa, 25 lipca 2012

duszony kurczak z oliwkami


Duszony kurczak z oliwkami to przepis z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl". Jest to prosta potrawa, składa się z kilku składników, na jej przygotowanie potrzeba niewiele czasu. Ta potrawa doskonale smakuje gdy się do niej poda ryż i kieliszek wina.


1 kurczak
2 ząbki czosnku
1 koper włoski
250 ml wytrawnego białego wina
400 g pomidorów
250 ml bulionu
150 g oliwek
3 łyżki oliwy
bazylia


Oliwę rozgrzać w garnku, włożyć podzielonego na porcje kurczaka i obsmażyć z każdej ze stron, aż się zrumieni. Mięso wyjąć z garnka i odłożyć na bok. W tym samym garnku zeszklić zmiażdżone ząbki czosnku i grubo posiekany koper włoski. Wlać wino, dodać pokrojone pomidory i dusić na małym ogniu około 10 minut. Włożyć kurczaka z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu przez 30 minut, dodając po trosze bulionu. Kilka minut przed końcem dołożyć oliwki oraz bazylię.

18 komentarzy:

  1. biedny uduszony kurczak, ale w oliwkach, to nie taki biedny. Oliwki wyglądają jak jakieś kamienie szlachetne, turmalin jest chyba czarny. Pyszności.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, przysięgam, że jak go kupowałam to już nie żył :) Miłego dnia!

      Usuń
  2. Mój Połówek niestety nie przepada za połączeniem kurczaka z oliwkami. Szkoda, bo danie prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, fanką oliwek też nie jestem, jednak w tym daniu bardzo mi smakowało. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Z oliwkami próbowałam łączyć tylko królika! A to danie wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, spróbuj w takim razie z kurczakiem. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszności!:)
    Uwielbiam połączenie kurczaka, oliwek i pomidorów.
    Kolejnym razem dodam koper włoski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, koniecznie, koper świetnie tam pasuje :) Miłego dnia!

      Usuń
  5. Kamilko, ale jak pycha, nie pycha, takie sobie...? Bo zastanawiałam się ostatnio jaki jest ten kurczak. Wygląda apetycznie, ale poproszę o opinię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, zdecydowanie pycha, pycha!

      Usuń
  6. zapisuję, musze koniecznie zrobić ;) chłopak jest fanem taki potraw. Dziękuję za publikację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, bardzo proszę, pozdrawiam

      Usuń
  7. bardzo smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio polubiłam oliwki (chociaż przeklinałam je 23 lata życa). Z chęcia spróbowałbym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, ja za nimi nie przepadam zbytnio, w potrawie zjem, a do tego kurczaka pasują doskonale. Pozdrawiam

      Usuń
  9. A ja nadal nie przepadam za oliwkami, ale w potrawach wcale mi nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie :) Przepięknie podane i sfotografowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszka, ja mam podobnie. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect