sobota, 14 lipca 2012

boćwina ze smażonymi piniolami i czosnkiem


Bardzo smaczne połączenie buraka liściowego o krwistoczerwonej barwie ogonka liściowego ze smażonym czosnkiem i orzeszkami piniowymi. Tak przygotowana boćwina może stanowić samodzielne danie i świetnie nadaje się na przystawkę, a połączona z mięsem stanowi idealny letni posiłek. Przepis na boćwinę ze smażonymi piniolami i czosnkiem z przepisu Anny Olson. 

2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki orzeszków piniowych
1 pęczek boćwiny
1/4 szklanki wody
sól
pieprz
sok z cytryny

Rozgrzać oliwę w rondlu i dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć, aż się zrumieni. Dodać orzeszki i smażyć mieszając, aż będą rumiane. Wyjąć z naczynia czosnek z orzeszkami i odstawić na bok. Odciąć łodyżki boćwiny i pokroić liście na około dwucentymetrowe paski. Wlać wodę do rondla i blanszować łodyżki boćwiny, aż ciecz odparuje. Dodać posiekane liście, lekko doprawić solą, pieprzem i blanszować, mieszając. Dodać podsmażony czosnek z orzeszkami i skropić sokiem z cytryny. Doprawić, jeśli trzeba i podawać na ciepło.

12 komentarzy:

  1. Botwinkę zaczęłam doceniać dopiero w tym roku. Apetyczny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, ja właściwie też, bo obrodziła w maminym ogródku :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pyszny ten talerz!
    Boćwina ciekawie skomponowana.
    Miłej soboty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, dziękuję, miło mi :)

      Usuń
  3. woowww nigdy nie jadłam jej w takiej wersji!:) to może być baaaaaardzoooo dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam, proste i pyszne smaki :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. skusiłabym się na takie warzywko do obiadu:))) miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, z mięskiem wybornie smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Super, podoba mi się i sądzę, że właśnie dobrze pasje tak jak podałaś boćwinę z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, mnie w takim zestawieniu bardzo smakowała :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Bardzo, bardzo smacznie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję, dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect